Jedan od najvećih otkupljivača maline u BiH, kompanija Heko iz Bugojna objavila je ovogodišnju otkupnu cijenu po klasama.

Tako će otkupna cijena prve klase maline ove godine biti 1,60 KM i to za sorte Meeker. Otkupna cijena za sorte Willamette i Tulameen iznositi tek 1,40 KM po kilogramu.

Iz kompanije Heko poručuju da je na otkupnu cijenu maline ove godine najviše utjecao loš kvalitet plodova, prouzrokovan vlažnim i kišovitim vremenom.

S obzirom da je Heko jedan od najvećih otkupljivača u BiH, očekuje se da će i drugi otkupljivači ponuditi sličnu cijenu.

Proizvođači maline u BiH najviše uzgajaju sortu Willamette, dok je veoma mali procenat sorte Meeker. Ovogodišnja otkupna cijena je najniža, naročito kada se zna da je otkupna cijena prije četiri godine bila 3,60 KM.

Nekada najperspektivnija grana poljoprivrede u BiH danas je pred totalnim kolapsom, iako je sektor proizvodnje malina nekoliko godina unazad ostvarivao rezultate koji su vrijedni pažnje, u 2017. godini proizvedeno je više od 23.000 tona maline i ostvarena vrijednost izvoza od 71 milion KM, saopćeno je iz Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Veliki broj proizvođača već se suočava s problemom nemogućnosti prodaje svojih proizvoda, zbog čega su primorani da veliki dio maline uništavaju.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.