U Beogradu je počeo trilateralni sastanak Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine na kojem učestvuju članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik te predsjednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Fokus sastanka će biti na projektu autoputa Beograd – Sarajevo, čija je izgradnja već počela u Srbiji. Bosna i Hercegovina, s druge strane, iako postoji memorandum o razumijevanju s Turskom, još nije definirala na koji način će ta zemlja finansirati ovaj projekt.

Na našem portalu možete pratiti UŽIVO obraćanje svih aktera današnjeg trilateralnog sastanka.

Nakon sastanka Dodik je ostakao kako je razgovarano o različiitm temama. 

– Govorili smo o razvojnim projektima, gasovodu, turskom toku… Neophodno je očuvati političku saradnju. Erdoan je rekao da treba izbjeći svaki sukob na ovim prostorima i da nižemo uspjehe kako bi riješili unutrašnje probleme. U ozbiljnom smo u zaostatku kada je riječ o operatizaciji autoputa, ali vjerujemo da bi formiranje Vijeća ministara moglo ubrzati proces izgradnje autoputa – poručio je Dodik. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.