Mart je idealno vrijeme za uređenje Ilustracija
Pravilno pripremite vrt za cvijeće i povrće

U slučaju da imate travnjak u vrtu, potrebno je s njega ukloniti sav organski otpad te tek onda posijati novu travu

Avaz.ba

Uz prve znakove proljeća, dolazi i pravi trenutak da razmislite kako urediti vrt. Bez obzira na to je li vrt na balkonu ili dvorišni, trajnicama je potrebno olakšati buđenje iz zimskog sna, a zemlju pripremiti za nove zasade.  

Vremenski uvjeti

Kasna zima pravi je trenutak da pripremite zemlju za sadnju posipanjem organskog gnojiva u vrtu, na balkonu, ali i u staklenicima. 

U slučaju da imate travnjak u vrtu, potrebno je s njega ukloniti sav organski otpad te tek onda posijati novu travu.

Prema riječima stručnjaka mart je idealno vrijeme za uređenje i snažno grabljenje travnjaka, a to je prva mjera u proljeće kojom ga oslobađamo od odumrle trave, grančica, suhog lišća. 

Šta god da planirate gajiti, potrebno je pripremiti zemlju usitnjavanjem. Ako ste zemlju prekopali još u jesen i pripremili je za zimu, sada će vam biti mnogo lakše da je još jednom prekopate prije sadnje.

Ako u vrtu planirate gajiti povrće, kasna zima i rano proljeće pravo su vrijeme za sadnju sjemena patlidžana, paprike i paradajza za sadnice. Ovisno o vremenskim uvjetima, u zemlju se presađuju krajem aprila ili početkom maja. Također, trebalo bi završiti s orezivanjem starijih ruža te je potrebno odgurnuti zemlju koja je štitila biljke preko zime, a oko baze dodati pregorjelog stajnjaka i sloj od pet centimetara malča.

Vrijeme pupanja

Početkom proljeća treba završiti sa sađenjem žbunja, drveća i voća. Sadnja biljaka golog korijena moguća je sve do vremena pupanja, a nakon toga se savjetuje sadnja kontejniranih biljaka. Idealno je vrijeme i za orezivanje i prorjeđivanje drveća, žbunja i voća, a pogotovo listopadnih vrsta, koje cvjetaju u kasno ljeto.

Također, stručnjaci navode, kako je početkom vegetacionog perioda potrebno izvršiti i presađivanje sobnog cvijeća u bar dva centimetra veći lonac, saksiju i intezivirati zalijevanje i prihranu.

(Autor: Avaz)