Operator drona moraće da posjeduje Potvrdu o poznavanju vazduhoplovnih propisa, biće upisan u evidenciju i moraće da položi ispit upravljanja dronom

Prije tri dana u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine objavljen je Pravilnik koji reguliše gdje i kako mogu da se koriste dronovi, te ko njima smije da upravlja. Time se, kažu nadležni, uvodi red u oblast gdje je do sada jedino pravilo bilo – imaš dron, koristi ga.

Ervin Golubović, vlasnik drona smatra da je bilo neophodno da se upotreba dronova reguliše pravilnikom o uslovima za izvođenje letačkih operacija.

U novom Pravilniku o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronom, u zavisnosti od kategorije operacije dronom i kategorije drona, definisana su određena pravila, koja su obavezajuća za korisnike drona pri njegovoj upotrebi u vazdušnom prostoru Bosne i Hercegovine.

Do sada je Ervin koristio dron i upravljao u skladu s globalnim pravilima koja su uvijek napomenuta i od proizvođača letjelice, a to su da se ne premašuje visina od 120 metara. Pravilnik je, ističe, bio neophodan.

Operator drona moraće da posjeduje Potvrdu o poznavanju vazduhoplovnih propisa, biće upisan u evidenciju i moraće da položi ispit upravljanja dronom… Tek tada, u nekomercijalne svrhe moze da koristi svoj dron, ali ne iznad ljudi, životinja, objekata, vozila, plovila, puteva, željezničkih pruga,
vodenih puteva, dalekovoda ili drugih letjelica na daljinsko upravljanje na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 30 metara.

Pravilnikom o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima nije dozvoljen let iznad skupa ljudi na udaljenosti manjoj od 50 metara, kao ni iznad industrijskih zona, ambasada, objekata državnih službi i institucija, kao i drugih objekata koji su od javnog značaja na udaljenosti manjoj od 500 metara.

Izvor: fokus.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.