Bosna i Hercegovina nalazi se u jednoj od najvećih političkih kriza od rata. Pored unutrašnjih političkih problema, koji svakodnevno potresaju ovu zemlju, imamo i otvorene nasrtaje iz susjedstva na suverenitet i teritorijalni integritet države.

Brojni su dokazi da se širom svijeta troše milionski iznosi na lobiranje protiv BiH, dok na opstanku BiH radi samo nekoliko pojedinaca uz pomoć rijetkih iskrenih prijatelja ove zemlje. Jasan stav tih prijatelja je da je jedini izlaz iz ove situacije što hitniji ulazak u NATO savez, što bi BiH garantovalo trajni mir i sigurnost.

Priča oko ulaska u NATO, nakon što nam je Alijansa dala zeleno svjetlo za MAP, dospjela je u prvi plan svih političkih razgovora, a onda su se, nikome nije jasno zašto, pa ni njima samima, u SDA odjednom sjetili da su Bošnjaci u RS-u diskriminisani, te da ime entiteta nije dobro. Najavom podnošenja inicijative Ustavnom sudu za promijenom imena entiteta, vrh SDA, namjerno ili ne, potpuno je nebitno, dodatno je pogoršao ionako lose odnose na političkoj sceni BiH i priču oko NATO-a gurnuo u drugi plan.

Baš kao i u slučaju propale revizije presude Haškog suda u procesu BiH protiv Srbije, i ovaj put se odmah pokazalo kako je inicijativa samo još jedan loše planiran i ishitren politički potez SDA, bez konsultacija s pravnim stručnjacima. Ili u ovoj stranci misle kako je ispravno samo ono što oni misle i odluče.

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka kazao je za Vijesti.ba da, ukoliko bi se inicijativa SDA za ocjenu ustavnosti naziva RS našla pred Ustavnim sudom BiH, ova pravosudna institucija ne bi ulazila u meritum, nego bi odbacila zahtjev uz navod da nije nadležna ocjenjivati ustavne odredbe. Trnka je istakao da je RS ustavna kategorija, te da Ustavni sud BiH ne može ocjenjivati da li je jedna odredba Ustava u saglasnosti s drugom.

Njegovo mišljenje dijeli još jedan ekspert za ustavno pravo Omer Ibrahimagić, koji kaže da je u Ustavu BiH rečeno da je RS entitet u BiH, zajedno sa FBiH, te da se nazivi država, entiteta, kantona i slično određuju ustavima, tako da pitanje naziva RS nije pravno pitanje.

Nažalost, u ovoj zemlji već odavno struku niko ništa ne pita, zbog toga i jesmo u ovakvoj situaciji. Ovdje se cijeni i uvažava mišljenje isključivo stranačkih profesionalnih “stručnjaka”.

“Gospodin Džaferović je čovjek koji vjerovatno najbolje poznaje funkcionisanje ove države, političke odnose u njoj, jako kvalitetan kadar. U šali sam mu rekao da mu neće trebati kabinet. Čovjek ne da poznaje zakone i strukturu države, nego je radio i kreirao te zakone. Tako da mislim da smo dobili jedno jakog kvalitetnog i ozbiljnog kandidata i da je to dobitak i za ovu državu“, izjavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović u maju prošle godine nakon što je Šefik Džaferović dobio podršku stranačkih kadrova za kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

Osam mjeseci kasnije SDA je pala na prvom ispitu u mandatu Šefika Džaferovića u svojstvu člana Predsjedništva BiH. Ovakvo nešto nije se moglo ni smjelo desiti ni pravniku na pripravničkom stažu, a ne, kako je Izetbegović rekao, najboljem pravnom stručnjaku.

Kako je moguće da se ovakva blamaža dogodila stranci koja ima člana Predsjedništva države koji najbolje poznaje funkcionisanje te iste države?

Odgovor znaju jedino u SDA.

Piše: Haris Ljevo