Preblizu smo im: EU neće graditi kampove za migrante u BiH

faktor.ba
Ministarstvo sigurnosti još uvijek nije dobilo bilo kakve informacije da li je BiH spomenuta na mini samitu čelnika država članica EU o problemu migranata.

Ministarstvo sigurnosti još uvijek nije dobilo bilo kakve informacije da li je BiH spomenuta na mini samitu čelnika država članica EU o problemu migranata.

Također, kako su nam kazali, nemaju informaciju da li su čelnici evropskih država razgovarali o mogućoj pomoći bh. institucijama, s ciljem efikasnijeg suočavanja sa migrantskom krizom.

Na ovom samitu, koji je održan na poziv predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera, prisustvovali su čelnici 16 država ili vlada zemalja članica EU. Međutim, iako se BiH nalazi na granici sa EU, a svakodnevno se suočava sa sve većim prilivom migranata, po svemu sudeći, nije bila tema ovih razgovora.

Ranije su se spominjale mogućnosti da BiH bude jedna od zemalja, uz Srbiju i Albaniju, u kojima će EU graditi kampove za migrante, po uzoru na Tursku i Jordan. Takvo pitanje je, na posljednjem zasjedanju Zastupničkog doma državnog Parlamenta postavio i zastupnik Mirsad Đonlagić, ali je ostao bez odgovora.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je nakon samita u Briselu potvrdio kako se u EU razmišlja o izgradnji kampova, ali da se oni ne bi trebali uspostavljati u zemljama koje graniče sa Hrvatskom.

Ovakve informacije su nam potvrdili i naši izvori bliski Ministarstvu sigurnosti BiH, koji su nam kazali kako se, prilikom ranijih sastanaka sa zvaničnicima EU govorilo o izgradnji ovakvih kampova, ali da je nama najbliža država u kojoj bi oni mogli biti uspostavljeni Albanija. BiH nije u ovakvim planovima EU, kako zbog toga što smo država koja graniči sa Unijom, tako i zbog ekonomske i političke situacije u našoj zemlji.

Prema riječima Petera van der Auweraerta, regionalnog koordinatora UN-a za migracije, u BiH se trenutno nalazi oko 6.400 izbjeglica, koji namjeravaju ući u Hrvatsku i nastaviti put dalje prema zemljama zapadne Evrope.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...