Članovi nevladine organizacije “ReStart” sutra će pred zgradu Ureda visokog predstavnika dovesti konja kojeg će tu i potkovati, a zatim će se uputiti pred zgradu državnih pravosudnih institucija gdje je i sjedište Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), potvrdio je za agenciju Patria Stefan Blagić, predsjednik “ReStarta”.

Blagić je pojasnio da će to biti njihov odgovor na aferu koja proteklih dana potresa bh. pravosuđe u kojoj je učestvovao i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Privrednik iz Velike Kladuše Nermin Alešević snimio je kako inspektoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Marku Pandži daje novac, dok mu Pandža na tom snimku govori da će tim novcem “potkovati” predsjednika VSTV-a Tegeltiju, kako bi ubrzao proces koji u Tužilaštvu Kantona Sarajevo stoji već više od dvije godine, a koji je Alešević pokrenuo protiv više osoba iz BiH, računajući i visokorangirane političare.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet u slučaju Milan Tegeltija koji je saslušan kao svjedok. Ured disciplinskog tužioca podnio je disciplinsku tužubu protiv Tegeltije i zatraženo je privremeno udaljenje s funkcije. Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a odbila je te prijedloge nakon čega je uložena i žalba.

U Tužilaštvu BiH jučer je saslušan i inspektor SIPA-e Marko Pandža.

Izvor: NAP