Predizborna kampanja se neće negativno odraziti na evropski put BiH

Faktor.ba
Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno saglasili su se da je neophodno po formiranju vlasti u BiH ubrzano raditi na prioritetima Evropske unije

Aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini u smislu uticaja predstojećih izbora na izvršavanje obaveza na njeno priključenje Evropskoj uniji bile su teme razgovora ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adila Osmanovića sa zamjenikom šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldounom Sinnom.

Osmanović istakao je očekivanje da se predizborna kampanja neće negativno odraziti na evropski put BiH i naglasio da očekuje da će rezultati izbora biti implenemtirani u zakonskom roku kako bi se nastavilo sa reformama. Sagovornici su se saglasili da je neophodno po formiranju vlasti ubrzano raditi na prioritetima Evropske unije.

Značajnom je ocjenjena saradnja u regionu, prije svega omogućavanje pune slobode kretanja i ekonomske saradnje u zemljama jugoistočnog Balkana.

Adil Osmanović u razgovoru je posebno istakao pitanje izgradnje Pelješkog mosta.

– Izgradnjom mosta Bosna i Hercegovina gubi pravo na pristup otvorenom moru, čime praktično od pomorske postaje kontinentalna država. To je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i konvencijama Ujedinjenih nacija, te očekujemo da će Evropska unija zaštiti prava Bosne i Hercegovine kao svoje buduće članice – rekao je Osmanović.

Osmanović i zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Sinno razgovarali su i o drugim oblastima u kojima nadležnost ima Ministarstvo civilnih poslova, prije svega o onoj koja se odnosi na obrazovanje.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...