Komšić s Aćimovićem o vijeću Predsjedništva BiH Avaz.ba
Predloženo uspostavljanje vijeća Predsjedništva BiH za ekonomska pitanja i evropske integracije

Promocija bosanskohercegovačke privrede i direktni kontakti sa stranim investitorima

Avaz.ba

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se danas s Draškom Aćimovićem, ekonomskim stručnjakom i bivšim ambasadorom BiH u Belgije. Tokom sastanka razgovarano je o pokretanju inicijative za uspostavljanje vijeća Predsjedništva BiH za ekonomska pitanja i evropske integracije.

Ciljevi bi bili promocija bosanskohercegovačke privrede i direktni kontakti sa stranim investitorima zainteresiranim za ulaganja u BiH. Ugledni stručnjaci, kao dio vijeća koje bi funkcioniralo na “pro bono” osnovi, svojim će ugledom, znanjem i kontaktima stvarati bolje uvjete za strane ulagače i nove investicije u BiH.

– Prije dvije sedmice u RS je održan sastanak s jednom velikom trgovačkom mrežom, koja ostvaruje godišnji promet u iznosu od tri milijarde eura, a zainteresirana je za izvoz prehrambenih proizvoda iz cijele BiH – kazao je Aćimović.

Predloženo je da bi svaki od članova Predsjedništva BiH mogao delegirati po dva ekonomska stručnjaka za formiranje vijeća. Vijeće bi imalo ulogu koordinatora sa stranim i domaćim investitorima, ali i s institucijama u BiH za brže i efikasnije pokretanje ekonomije u našoj zemlji.

Komšić je dao punu podršku toj inicijativi, istakavši da će na narednoj sjednici Predsjedništva BiH predložiti uspostavljanje vijeća Predsjedništva BiH za ekonomska pitanja i evropske integracije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Autor: Avaz)