Predmet Dudaković i ostali: Ko je u Bihaću prodavao ratne video-materijale Simi Tuševljaku!?

cazin.net

Atif Dudaković, ratni komadant 5. Korpus, uhapšen je ove godine krajem mjeseca aprila. S njim je još uhapšena grupa njegovih nekadašnjih saboraca. A cijeli slučaj je izazvao buru reakcija i različite teorije o uzrocima njegovog hapšenja.

Portal normala.ba donosi zanimljive informacije koje prenosimo u cjelosti bez izmjena.

Hasan Ružnić, bivši borac Petog korpusa Armije RBiH koji je 27.aprila ove godine jedini izbjegao hapšenje u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH, kada je uhapšeno 12 osoba tokom pretresa na 17 lokacija, među njima i Atif Dudaković nekadašnji komandant Petog korpusa, predao se 29 jula u Hrvatskoj u Poreču . Ova vijest obavljena je istog dana na FB stranici portala Infousk. Nakon tri dana Ružnić je isporučen državnim organima BiH. On je u trenutku akcije SIPA-e krajem aprila boravio u Sloveniji gdje je radio. Ružnić je tokom rata bio u pratnji komandanta Atifa Dudakovića.

I dok mediji u RS bliski aktuelnoj vlasti koju oličava demokratura (demokratska diktatura) Milorada Dodika iz dana u dan objavljuju navodna svjedočenja bivših pripadnika Petog korpusa protiv Dudakovića pozivajući se na izvore iz Tužilaštva BiH, mediji u FBiH izbjegavaju da se bave ovim “svjedočenjima” ostavljajući advokatskim timovima Atifa Dudakovića i ostalih osumnjičenih da se pripremaju za više nego izvjesno suđenje. No, već sada je razvidno, da se kao svjedoci Tužilaštva BiH u predmetu “Dudaković i ostali” pojavljuju bivši pripadnici Petog korpusa koji su tokom višegodišnjih istražnih radnji , nepoznato na koji način, vrbovani za suradnju sa Tužilaštvom BiH. Na prostorima Unsko-sanskog kantona (USK) o pojedinim svjedocima u Bihaću, Sanskom Mostu, Bosanskom Petrovicu, Ključu priča se u kuloarima, navode se čak i novčane sume koje su dobili (nepoznato je od koga) , dok se za neke priča kako su svjedoci-pokajnici ili svjedoci koji će u zamjenu za “kvalitetno” svjedočenje, moguće, izbjeći drakonske kazne ili čak biti izbačeni iz optužnice. U tom smislu, ime Hasana Ružnića , ratnog pratioca komandanta Atifa Dudakovića signira se kao jedno od najznačajnih.

On se prema objavljenim tekstovima medija u RS i faksimilima dovodi u vezu sa počinjenjem ratnih zločina tokom operacija “Sana 95”. Konkretizira se i lokacija u Bosanskom Petrovcu način izvršenja , prema objavljenim faksimilima. atv-otkriva-nova-svjedocenja-protiv-atifa-dudakovica. Stoga se u javnost postavljaju pitanja o razlozima Ružnićevog tromjesečnog izbjegavanja predaje državnim organima BiH. Kontraverze o tome ne prestaju, štaviše, intenziviraju se nakon njegove predaje Tužilaštvu BiH.

U Bihaću se maltene kao javna tajna prepričava , čak se navode i imena bivših pripadnika Petog korpusa, koji su surađivali i surađuju kako sa službenicima SIPA-e, tako i sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) koji su se bavili istragom o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima. U tom smislu, pominje se policijski istražitelj Simo Tuševljak koji je , navodno, prije osam godina u Bihaću kupovao video-materijale od pojedinih bivših pripadnika Petog korpusa. Cijena VHS kaseta sa “dokaznim” materijalom bila je oko 5000 KM. U to vrijeme ova “trgovina” bila je lakomisleni pokušaj da se “nabrzinu” uzmu pare, bez razmišljanja o posljedicama. Tuševljak je poznat kao svjedok na suđenju Ratku Mladiću i po izjavi, između ostalog, da je u Sarajevu tokom rata ubijeno više od 3000 srpskih civila.

Advokati koji će braniti osumnjičene pripadnike Petog korpusa imaju sve izjave koje su Tužilaštvu BiH davali bivši pripadnici Petog korpusa. Kao što je poznato, general Atif Dudaković bio je komandant odbrane Bihaća i oslobodilačke operacije ”Sana 95”. Tokom četvorodnevne operacije Peti korpus je oslobodio okupirane teritorije i ušao u dubinu Republike Srpske (RS) na oko 120 kilometara. Istovremeno je ratovao s Vojskom Srpske Krajine, Vojskom Republike Srpske, Vojskom Jugoslavije i zloglasnim “Crvenim beretkama” Milorada Ulemeka Legije i tzv. Narodnom odbranom Fikreta Abdića. Dudaković je ranije u više navrata, odgovarajući na spekulacije o pripremanju optužnice protiv njega, isticao kako on nije ratni zločinac, te da je časno branio svoju zemlju i narod.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...