Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici zaključila da nastavlja provoditi sve aktivnosti u vezi održavanjem lokalnih izbora dok ne dobiju mišljenje Agencije za javne nabavke o tome da li mogu raspisati javne tendere bez obzira na to što još nisu osigurana sredstva te dok ne vide ishod sutrašnje sjednice Vijeća ministara BiH.

Predsjednica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina kazala je kako postoji mogućnost da će Vijeće ministara BiH na sutrašnjoj sjednici donijeti posebnu odluku o osiguranju sredstava za održavanje lokalnih izbora BiH, ali da se postavlja pitanje da li će stići obaviti sve što je potrebno na vrijeme.

“Bez finansijskih sredstava nema provođenja lokalnih izbora, ali ističe rok od 15 dana predviđen izbornim zakonom u petak. Ukoliko sredstva budu osigurana sutra ili u petak postavlja se pitanje da li CIK može provesi potupak javnih nabavki kako bi imala osigurane uslove za održavanje lokalih izbora 4.10.”, kazala je Bjelica-Prutina.

Dodala je kako će imati i problem s tim što se listići šalju poštanskim putem koji je sada zbog panemije otežan. Iz svih pošta su im to potvrdili i kazali kako je cijena poštanskog saobraćaja sada drastično povećana.

Navela je i to da sami rade u smanjenom obimu zbog pandemije.

Istakla je kako je većina država zbog pandemije otkazala izbore. Što se tiče uputstva za provođenje izbora, kazala je da ga nisu mogli donijeti jer su još na snazi epidemiološke mjere.

Elvira Bundalo, šefica Sektora za financijske i operativne poslove CIK-a, navela je u obrazloženju kako su slali više dopisa u periodu od januara do aprila nadležnim institucijama tražeći sastanke s njima kako bi utvrdili da li su sredstva za održavanje izbora osigurana. Zadnju informaciju koju imaju jeste da budžet još nije usvojen, a da ne mogu koristiti sredstva iz tekućih budžetskih rezervi jer je njima potrebno oko četiri miliona KM, a u rezrevama imaju 3.424.000 KM.

“Za pokretanje javnih nabavki bilo je neophodno donijeti plan nabavki najkasnije 60 dana od usvajanja budžeta, a taj budžet nije usvojen 31.12. kada je trebao biti usvojen”, kazala je Bundalo.

Dodala je kako od momenta objave Tendera za glasačke lističe i ostale usluge do konačne realizacije ugovora potrebno 170 dana.

“Vrlo teško je reći da bi mi to mogli ranije s manje dana realizovati jer je ovo veoma komplikovan i složen proces međunarodnog platnog razreda. Najmanje 65 dana treba od objave do potpisivanje ugovora, a od ugovora tek kad se potpiše onda ide narudžba papira koji je sa zaštitom”, kazala je Bundalo.

Na sjednici je istaknuto kako su pripremili obrasce PP1 i PP2 te detaljno naveli stavke i iznos potrebnih sredstava među kojima je i zapošljavnje 57 osoba na ugovor o djelu istaknuvši da je to potrevno da bi mogli izvršiti sve obaveze na vrijeme. Za ovu stavku nisu naveli iznos sredstava. Najviše se izdavaja na štampanje listića, oko 1,2 miliona KM i oko 600.000 KM za poštanske usluge.

Irena Hadžiabdić kazala je kako su uradili sve po zakonu do sada. Na optužbe i poređenje situacije sa 2012. godinom, navela je kako je CIK tada raspisao tender na vrijeme te da tada nije bilo moguće uložiti žalbu na tenderske procedure, a sada jeste.

“Imali smo međuentitetsku saradnju i sastanke s nadležnima, a budžet je usvojen u jednom od domova. Optužbe da izgovor da nema novca nije tačan jer premo četiri miliona KM ima osigurano na nivou općina, moram reći da su ta sredstva namijenjena za dan izbora i odnosi se na naknade biračkih odbora i materijalne troškove. Mi taj novac ne možemo preusmjeriti za pripremne aktivnosti”, kazala je Hadžiabdić.

Dodala je da nemaju zakonsko uporište da čekaju te da trebaju iskoristiti zakonske mogućnosti i odgode izbore, ali ne na neodređeno vrijeme.

“Sve i da smo imali sredstva pitanje je kako bi to sve izgledalo i da li bismo mogli objaviti tender s obzirom na situaciju”, kazala je Hadžiabdić.

Iz CIK-a je rečeno kako će biti potrebno planirata i dodatna sredstava kako bi se osigirale sve epidemiološke mjere na glasačkim mjestima zbog epidemije.

“Ne možemo podleći bilo kakvih pritiscima, mi moramo ispoštovati rokove predviđene zakonom”, kazala je Bjelica-Prutina komentirajući političke pritiske kojima su izloženi tokom proteklog perioda.

Izvor: N1 BiH

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.