I dok drugi klubovi uveliko rade na jačanju igračkog kadra i planiranju priprema, čelnici Jedinstva iz Bihaća suočili su se s blokadom računa.

Blokada je uslijedila nakon što je nekadašnji predsjednik crveno-bijelih Emir Mujadžić aktivirao mjenicu, jer mu, kako je naveo, nije isplaćivan novac kojim je u prošlosti dižući kredit finansirao rad kluba. S računa Jedinstva je prije nekoliko dana tako ‘nestalo’ skoro 30.000 KM koje su trebale biti usmjerene na plaće, pripreme…, a zbog novonastale situacije je također odgođena i prozivka koja je bila planirana za današnji dan.

U cijeloj priči u suštini najviše ispašta novo rukovodstvo na čelu sa Ismetom Hadžimuratovićem, koje je tokom minule polosezone odradilo veliki posao, pošto se trećem mjestu nakon svih turbulencija nisu nadali ni oni najoptimističniji navijači. Za mjenice koje su danas u fokusu Hadžimuratović i saradnici nisu ni znali da postoje kada su preuzeli bihaćki klub, zbog čega danas ne skrivaju razočarenje, ali ne gube nadu da će se naći izlaz kako bi kroz godine koje dolazi sproveli u djelo ono što su zacrtali.

“Ne osporavam da Jedinstvo nešto duguje gospodinu Mujadžiću, niti ulazim u to, ali ta prava nikad nisu potvrđena sudskom presudom nego proizvoljnim računanjem dugova. Upitna je uopšte visina duga jer prema reviziji kad je potpisan sporazum i trajni nalog dug je utvrđen na 99.000. Postoji sporazum iz 2017. godine, iz februara, prema kojem je utvrđeno da se bivšem predsjedniku uplaćuje po 3000 KM u razdoblju od 33 mjeseca, a račun je danas ustvari blokiran s dvije mjenice, jednom iz juna 2016. godine na iznosu od 140.000, te drugom od samo četiri mjeseca kasnije na 134.000, što daje cifru od 274.000 KM”, priča Hadžimuratović, pa nastavlja:

“Od dolaska novog rukovodstva je Mujadžiću leglo par rata od 3000 KM, skinutih trajnim nalogom, da bi u petak s računa nestalo skoro 24000 KM. Mi pregovaramo intenzivno, pokušavamo naći dogovor, ali na neke stvari ne želim pristati. Nemam uopšte validnu dokumentaciju da postoji taj dug, tako da nema potrebe da legalizujem nešto u čemu nisam ni učestvovao. Ista stvar se po pričama bivših igrača ponavlja svake godine i evidentno je da postoji određeni problem izmedju gradonačelnika i gospodina Mujadžića oko nekih objekata gdje je ova Uprava i NK Jedinstvo kolateralna šteta”.

“Žalosno je da je klub sa ovolikim tradicijom taoc ljudi koji govore da su prijatelji kluba i postavljam javno pitanje: Jesu li navijači NK Jedinstvo i Krajišnici uopće to zaslužili. Pozivam ih da se do ponedeljka do 16 sati dogovore, deblokiraju račun, naprave povrat novca i puste ljude u klubu da nastave posao. Ukoliko se to ne desi ova Uprava će razmotriti dalje poteze, eventualni odlazak, reviziju poslovanja u zadnjih 10 godina uključujući i zadnjih pet mjeseci i uvođenje nadležnih organa da ispitaju sve segmente poslovanja”, dodaje.

Nije isključeno ni da napusti klub

Dotakao se i priprema koje su danas trebale startati.

“Prozivku smo pomjerili do srijede iz razloga što želimo dati šansu i dovoljno vremena da se napravi dogovor. Evidentno je da će biti promjena u igračkom kadru, ali napravljene su svjesno, jer ne želimo imati skupu i staru ekipu. Želimo mlade igrače, željne motiva, koje bismo kroz premije nagrađivali dodatno za rezultate. Igrači koji dođu neće sigurno biti lošiji u odnosu na one koji su otišli, a onima sada već bivšim želim da se zahvalim na saradnji i proteklom periodu i poželim im sve najbolje u budućnosti.”