Predsjednik američkog nogometa Carlos Cordeiro dao je ostavku jer se osjeća odgovornim za ‘uvredljive’ riječi korištene u papirima koji su priloženi na sudu u slučaju vezanom za jednake plaće muškaraca i žena.

U papirima je pisalo kako su nogometašice ‘manje talentirane’ i imaju ‘manje obaveza nego li njihovi muški kolege’. 

Odvjetnici krovne organizacije američkog nogometa priložili su te izjave u kao dio tužbe o spolnoj diskriminaciji u plaćama koju je potpisalo 28 američkih reprezentativki. Očekuje se da će na sud 5. svibnja. Dokapetanica reprezentacije, Megan Rapinoe, opisala je jezik korišten u papirima kao ‘bolan’ i ‘neprihvatljiv’ nakon 3-1 pobjede protiv Japana u Dallasu. 

– Moj je jedini cilj učiniti što je ispravno za našu federaciju – rekao je Cordeiro pa nastavio:

– Argumenti i jezik koji se nalazio u tim papirima načinio je veliku bol i uvrijedio osobito našu sjajnu žensku reprezentaciju koja zaslužuje bolje – smatra sada već bivši predsjednik. 

– Nisam imao priliku u potpunosti provjeriti papire prije nego li su predani na sudu i za to preuzimam potpunu odgovornost. Sigurno da bih reagirao na jezik koji nije niti moje osobno stajalište, niti stajalište Saveza. 

Dodajmo i kako muška reprezentacija nije nikada osvojila neki značajan međunarodni trofej, dok je ženska selekcija četiri puta osvajala svjetska prvenstva, uz pet olimpijskih zlata. Osim toga, ženski nogomet je donio više prihoda od ulaznica, nego muški od 2016.-2018. godine.

Više saznajte na izvornom linku: Eva Grgić – Predsjednik US Soccera dao ostavku zbog uvreda na račun nogometašica / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.