Predsjedništvo Saveza općina i gradova FBiH razmatralo migrantsku krizu

FENA

Na sjednici Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, u srijedu u Jajcu, razgovaralo se o migrantskoj krizi koja je pogodila cijelu Bosnu i Hercegovinu, a posebice Unsko-sanski kanton.

Predsjedništvo Saveza je potenciralo na provedbi ranijih zaključaka u vezi s pitanjem migranata koji se odnose na uključivanje Saveza općina i gradova Federacije BiH, kao zakonskog zastupnika svojih članica, u Koordinacijsko tijelo za pitanje migracija u BiH te na provođenje konkretnih mjera na rješavanju ovih problema.

Predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Medžid Lipjankić istaknuo je da na račun države nisu prispjela nikakva novčana sredstva za pitanja migranata, nego su sredstava dobili UNHCR i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Značajne informacije iz ugla Granične policije BiH dao je Svevlad Hoffman, savjetnik direktora Granične policije BiH, priopćeno je iz Saveza općina i gradova Federacije BiH.

Kada je riječ o drugim točkama dnevnog reda, Predsjedništvo Saveza upoznato je s time da će u procesu izrade Strategije razvoja Federacije BiH za razdoblje 2021.-2027. godine jedinice lokalne samouprave svoje interese izražavati i zastupati putem Saveza općina i gradova Federacije BiH.

Na sjednici je prezentirana informacija o reaktivaciji Mreže pomoćnika gradonačelnika/načelnika za financije kroz koju će se, među ostalim, obavljati razmjena informacija iz oblasti javnih financija, kao i identifikacija budućih koraka Saveza u lobiranju i zastupanju interesa jedinica lokalne samouprave prema višim razinama vlasti.

Predstavljena je i „Pravna analiza reguliranja taksi i naknada u FBiH“ koja je izrađena u okviru USAID-ovog Projekta reforme fiskalnog sektora.

Istaknuto je da bi zbog raznolikosti po pitanju taksi i naknada bilo potrebno stvoriti jedinstven krovni zakonski okvir na razini FBiH, s ciljem sistematizacije taksi i naknada što bi rezultiralo učinkovitijim privlačenjem stranih investitora, navodi se u priopćenju.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...