Predsjedništvo SDP BiH: Uspostava vlasti na etničkim principima je neprihvatljiva

Biscani.net

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH zaključeno jeda će se do kraja istrajati po pitanju nezakonitoguskraćivanja kompenzacionih mandata SDP-u u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Ponašanje CIK-a Predsjedništvo SDP BiH je ocijenilo kao rezultat potpune samovoljevećine članova ove institucije. CIK BiH istovremeno pokušava biti i zakonodavac i ustavotvorac, iako ni na jedno od to dvoje nema pravo.

Predsjedništvo SDP BiH poziva predstavnike međunarodne zajednice da se ozbiljnije uključe i doprinesu zaštiti ustavnog poretka i legalnosti izbornog procesa u BiH, te da podrže uvođenje kontrolnih mehanizama kojima će biti spriječene izborne prevare i falsifikovanje volje glasača.

Na sjednici je istaknuto da SDP BiH ostaje dosljedan svojim principimau pregovorimaoko uspostave zakonodavne vlasti, insistirajući na usvajanju programskih načela rada budućih vlada zasnovanih na politikama i konkretnim mjerama definisanim u „Planu 10“. Podržana je aktivnost kantonalnih organizacija na uspostavi skupštinskih većina na programskoj osnovi, tamo gdje je to moguće.

Predsjedništvo SDP BiH odbacuje koncept uspostave vlasti između navodnih pobjedničkih strana unutar tri etničke grupe kao destruktivan, neustavan i antidržavnički koncept. U svim pregovorima, SDP BiH će nastaviti da nastupa kao multietnička i bosanskohercegovačka stranka. Struktura partije, kao i njenih izabranih zvaničnika, daje za pravo SDP-u BiH da isključivo na pozicijama državotvornog zastupanja razgovara sa potencijalnim partnerima u vlasti.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...