Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo danas su u prostorijama JU Dom zdravlja Sarajevo održali prvi sastanak na kojem je razmatran detaljan plan vakcinacije stanovništva protiv koronavirusa.

Jedna od uvodnih tema bila je anketa koja je nedavno provedena među zdravstvenim radnicima u sarajevskim domovima zdravlja, a koja je pokazala da pojedini ljekari ne žele primiti svoje doze vakcine protiv korone.

Kako nam je potvrdio glasnogovornik JU Dom zdravlja Arman Šarkić, najveći broj ljekara koji su izjavili da se žele vakcinisati su oni koji rade u specijalističko-konsultativnim službama. Visok stepen svijesti su pokazali i zdravstveni profesionalci koji su radili u COVID centrima gdje su se svakodnevno susretali s oboljelima.

Prema provedenoj anketi, o vakcinaciji najmanje razmišljaju oni koji su prebolovali koronu, ali Šarkić nam govori da će i oni imati priliku da promijene mišljenje u drugom krugu anketiranja.

“Zdravstveni radnici nisu u stopostotnom procentu izjavili da se žele vakcinisati, što nismo ni očekivali”, dodao je Šarkić.

Zaim Jacić, ljekar i koordinator porodične medicine u Kantonu Sarajevo, te Enes Šačić, epidemiolog u JU Dom zdravlja KS, danas su upoznali ljekare o vakcinama koje stižu u Kanton Sarajevo, njihovim učincima, efikasnosti i eventualnim nuspojavama. Kako saznajemo, najvjerovatnije će to biti vakcine koje su proizvele kompanije Pfizer i BioNTech te Moderna.

Proces vakcinacije stanovništva protiv koronavirusa u KS neće se u mnogome razlikovati od procesa vakcinacije protiv drugih bolesti, osim u tehničkom smislu, naročito u slučaju Pfizerove vakcine koja se skladišti i čuva na izuzetno niskim temperaturama.

Kako nam pojašnjava Šarkić, bit će tačno definisani termini i satnice vakcinisanja pacijenata, kao i tačan broj ljudi koji će se vakcinisati u jednom danu zbog ograničenog broja doza vakcina koje se mogu čuvati u hladnom lancu JU Dom zdravlja KS.

Nakon vakcinacije pacijenti će biti pod prismotrom ljekara, naročito oni koji imaju historiju nekih od alergijskih oboljenja. Za one pacijente koji mogu primiti vakcinu neke od nuspojava koje se spominju su otekline, bolno mjesto uboda, temperatura i malaksalost u roku od 24 sata od primanja doze.

Podsjetimo da će svoje doze vakcine među prvima dobiti zdravstveni radnici i starije osobe.

Izvor: Klix.ba