Predstavljena poštanska marka povodom 500 godina goraždanske štamparije

vijesti.ba

Poštanska marka sa motivima iz prve knjige koja je u Donjoj Sopotnici štampana 1519. godine te motivima crkve Svetog Đorđa (Sv.Georgija) štampana je povodom obilježavanja 500 godina goraždanske štamparije, najstarije u BiH, a predstavljena je danas u opštini Novo Goražde (RS).

Pošte Srpske štampale su 15.000 primjeraka blok markica i 300 svečanih FDC koverata.

Načelnik za privredu i društvene djelatnosti Opštine Novo Goražde Tomislav Čarapić podsjetio je da su u prvoj štampariji na prostoru BiH, između ostalih, štampane i crkvene knjige, prve na ovim prostorima. Najpoznatija od njih je Molitvenik čije je reprint izdanje predstavljeno 2009. godine.

– Glavni motiv poštanske marke je jedno od poglavlja crkvenog Liturgijara, odnosno iz Molitvenika koji su skenirani na marku, a u lijevom uglu je crkva Svetog Đorđa gdje je štamparija i počela s radom – kazao je Čarapić.

Istaknuto je da će veliki jubilej biti obilježen nizom sadržaja tokom ove godine.

– Izrada posebne poštanske marke je dug prema jednom vremenu u kojem su civilizacijska dostignuća postala dijelom ovih prostora, prema nekome ko je u to vrijeme bio toliko dalekovid, bogoljubavan da na ove prostore donese civilizacijsku tekovinu – kazao je profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči Darko Đogo.

Prvu štampariju u BiH 1519. godine u tadašnjem manastiru pokrenuo je Božidar Goraždanin, čime je počela era štampanja knjiga i crkvenih spisa u BiH. Štamparija u Donjoj Sopotnici, nakon one na Cetinju, bila je druga štamparija na Balkanu. U njoj je danas crkva Svetog Georgija koja je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglašena nacionalnim spomenikom.

Jubilej 500 godina goraždanske štamparije, između ostalog, bit će obilježen i objavom monografije autorice Biljane Samardžić, redovne profesorice na Filozofskom fakultetu Pale i profesorice na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči. U obilježavanje se aktivno uključila i Mitropolija dabrobosanska, a centralni događaji planirani su u septembru.

Takođe, tokom ove godine predviđen je i nastavak arheoloških istraživanja u porti crkve. S obzirom na to da je zbog toga neophodno izmještanje sadašnjih crkvenih odaja, Crkvena opština goraždanska započela je aktivnosti na izgradnji novog objekta.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...