Džulijan Asanž Arhiv
Predstavnik UN-a posjetio Džulijana Asanža u zatvoru

Izvjestitelj Ujedinjenih naroda za prava na privatnost sastao se s osnivačem Wikileaksa

Avaz.ba

Predstavnici ambasade dopustili su policiji da 11. aprila da uđe u zgradu kako bi uhapsila Asanža zbog kršenja britanskih uvjeta garancije povezane sa švedskim zahtjevima za izručenje
.

Izvjestitelj UN-a za prava na privatnost sastao se s osnivačem Wikileaksa Džulijanom Asanžom (Julianom Assangeom) u četvrtak u londonskom zatvoru, gdje čeka saslušanje u vezi s američkim zahtjevom za izručenjem i izricanje presude zbog kršenja garancije. 

Asanžove pristaše rekle su da se Džo Kanataci (Joe Cannataci), izaslanik povjerenika UN-a za prava na privatnost, sastao s Asanžom u zatvoru Belmarš, gdje se Asanž nalazi otkad je optužen za kršenje uvjeta garancije u vezi s ranijim švedskim zahtjevom za izručenje.

– Pozdravljamo stalni angažman posebnih mehanizama UN-a u Asanžovom slučaju – rekla je Dženifer Robinson (Jennifer Robinson), Asanžova advokatica.

Saslušanje o britanskom izručenju počet će slijedeće sedmice.

UN-ova radna skupina za samovoljna pritvaranja, panel neovisnih pravnih stručnjaka, presudio je 2016. da je Asanž samovoljno zatvoren nakon njegova hapšenja u Londonu 2010. u vezi s optužbama za silovanje i seksualni napad u Švedskoj. 

(Autor: Avaz)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.