Predviđena ulaganja i planovi za Unsku prugu su nedovoljni za njenu potpunu rehabilitaciju


U okviru aktivnog djelovanja usmjerenog ka rješavanju ključnih problema Unsko- sanskog kantona, zastupnici Stranke demokratske aktivnosti u državnim parlamentima, već su prvu godinu svoga mandata obilježili kandidiranjem i stavljanjem u fokus nekih od najznačajnijih projekata za razvoj ovog dijela BiH.

Unska pruga, jedan je od segmenata s kojima se aktivno bavi zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić. Posljednji odgovor iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, koji je zastupniku Emriću dostavljen nakon upita o planovima i aktivnostima na remontu i elektrifikaciji Unske pruge, nije ponudio ohrabrujuće informacije.
–„Mi u A SDA smatramo da 20 miliona maraka planiranih za elektrifikaciju Unske pruge nije dovoljno i za njenu potpunu rekonstrukciju i modernizaciju, a za koju se mi zalažemo. Naš je stav da ova pruga mora biti uvrštena u Plan investiranja u željezničku infrastrukturu za period 2015-2020 godina, sa projekcijom do 2025. godine, na način da planirani iznosi i investicije obuhvate njenu infrastrukturnu rehabilitaciju kako bi ista bila osposobljena za prijevoz roba i putnika u punom kapacitetu. Mi koji živimo u Unsko- sanskom kantonu itekako znamo kakvu je razvojnu ulogu Unska pruga imala u prijeratnom vremenu, te koliku ona važnost ima za projekciju budućeg privrednog razvoja ovog kraja“, kazao je zastupnik Emrić na današnjoj press konferenciji u Bihaću.

Emrić je naglasio da Unska pruga može biti okosnica razvoja cijele BiH i da ona zbog toga mora biti svrstana u red prioriteta kod viših nivoa vlasti.

-„Nastavljamo aktivnu političku borbu iako će ovo biti dugoročan proces, ali nećemo odustati od krajnjeg cilja. A, to je potpuna rekonstrukcija Unske pruge u planiranom vremenskom periodu i probudićemo sve koji su zaboravali na Unsku prugu“, naglasio je Emrić.

Kako se čini, na višim nivoima vlasti premalo je ključnih informacija, a onda naravno, manjka i razumijevanja za jedan ovako značajan projekat. Zastupnici A SDA već mijenjaju takvo stanje i nastaviće raditi u istom cilju, naglašeno je na press konferenciji održanoj u Kantonalnom odboru A SDA USK.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...