Pregled kritičnih situacija tokom izbora u BiH

N1

Koalicija “Pod lupom” je na izborni dan 7. oktobra 2018. imala više od 3.900 građanskih nestranačkih posmatrača i posmatračica. Od toga, 3.442 posmatrača/ica su posmatrali izborni process na redovnim biračkim mjestima , zatim u 143 lokalne izborne komisije, u 60 mobilnih timova i 80 osoba u Pozivnom centru za obradu podataka.

Kako navode iz koalicije Pod lupom, 60 mobilnih timova je do 03:00 sata 08.10.2018. godine posjetilo i izvijestilo sa dodatnih 837 biračkih mjesta. Posmatračkom misijom pokriveno je 80% ukupnog broja redovnih biračkih mjesta.

Na izborni dan, 7.10., Koaliciji ‘Pod lupom’ je prijavljeno 446 kritičnih situacija. Kritične situacije su izborne nepravilnosti ili događanja na biračkom mjestu o kojima Koaliciju izvještavaju posmatrači/ce odmah po događanju.

Iz ovog pregleda prijavljenih kritičnih situacija izostavljene su situacije gdje posmatračima/cama nije bilo dozvoljeno da pristupe biračkim mjestima ujutro u 6 sati uglavnom zbog nedostatka komunikacije između izbornih komisija i biračkih odbora što predstavlja razliku između ovog pregleda i ukupnog broja prijavljenih kritičnih situacija.

Jedna od kritičnih situacija desila se nakon što na biračko mjesti nije došao predsjednik Biračkog odbora, odnosno da je odustaio, nakon čega je angažovan novi predsjednik čime je situacija na izbornom mjestu 137A020 rješena.

Na biračko mjesto 155A007 jedan od članova Biračkog odbora nije došao niti je došla njegova zamjena.

Na biračkom mjestu 115A024 birač čiji je otac preminuo prije 12 godina pronašao je ime svog oca na spisku. Birač je prijavio problem te sam prekrižio ime svog oca.

Mobilni tim je obavijestio da je glasač na biračkom mjestu 034B187B, prilikom glasanja u glasačkoj kabini pričao na telefon, na
što predsjednica BO nije reagovala. Na briačkom mjestu 131A090 glasač je ubacio 7 listića.

Na biračkom mjestu 139A033 glasač Goran Galić je uzeo sva 4 listića i prekrižio ih mimo glasačke kabine. Na biračkom mjstu 154A006 birač je donio ličnu svoje kćerke i glasao u njeno ime.

Predsjednik biračkog odbora 105B020 Danko Rešić otvoreno sugeriše glasačima za koga da glasaju, navode iz Koalicije Pod lupom. Primjećeno je da je Siniša Bejatović unio glasački listić za Predstavnički Dom Parlamenta. Posmatrači su primjetili da se to desilo tek kad se isti udaljio sa biračkog mjesta, te o je tome obavještena izborna komisija.

Na više biračkih mjesta uočeno je fotografisanje ispunjenih glasačkih listića. Posmatrač na biračkom mjestu 093A005 prijavio da je oko pola 11 osoba ušla na BM i glasala više puta na tom mjestu rekavši da može raditi šta želi dok god predsjednik to

dozvoljava. Predsjednik odbora tu nije bio. Predsjednik zatim pozivao policiju, a osoba koja je glasala neće ni s kim da razgovara.

Na biračkom mjestu 155A002 roditelji primijetili ime svog djeteta koje je preminulo prije 14 godina. Tražili da se ukloni ime sa biračkog spiska.

Na biračkom mjestu 167A006 glasanje pod lažnim identitetom. Došao je birač koji nema ni 20 godina a prijavio se kao čovjek od 50 godina. Posmatrač prijavio da je došlo do situacije da su članovi biračkog odbora 105B012A uzimali prazne glasačke listiće i ubacivali ih u torbu.

Na biračkom mjestu 017A001 Novo Selo, gospođa Čančar dovela je svoju mamu da glasa ali je na biračkom spisku stajalo da je gospođa već glasala.

Kako navode iz Koalicije pod lupom, na biračkom mjestu 056B014 pojavili se četiri lažna posmatrača predstavljajući se kao posmatrači
Koalicije Pod lupom. Ankica Vidojević ; Joka Mihajlović; Draženko Maksimović; Bojan Sando.

Posmatrač na biračkom mjestu 109A027 izvještava da postoji skupina ljudi ispred biračkog mjesta koji otvoreno lobiraju za stranku SDA, jednoj gospođi su rekli ko ne bude glasao, nastradat će. Zvali policiju više puta, dolazila, otjerala i opet se vraćaju. Predsjednica se nalazi sa posmatračicom. Unijela u zapisnik situaciju. 18:17 član biračkog odbora je verbalno napao posmatrača.

Na biračkom mjestu 052A009 glasač došao na glasanje, ali je neko već glasao u njegovo ime.1

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...