Bosna i Hercegovina za osam mjeseci ove godine izvezla je oružja i municije u vrijednosti od 110 miliona KM.

“U razdoblju I- VIII mjeseci 2020. godine, namjenska industrija Bosne i Hercegovine je izvezla preko 110 miliona KM, od čega je u EU registrovano oko 14 miliona KM (13%), izvoz u zemlje Regiona oko 4 miliona KM (3,5%) i na treća tržišta preko 90 miliona KM (85%)”, potvrđeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH za Akta.ba.

Ovi podaci pokazuju da kriza sa koronavirusom zasad nije omela namjensku industriju u našoj zemlji.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, najveća vrijednost izvoza ostvarena je u Egipat, i to u vrijednosti od 31,5 miliona KM.

Na drugom mjestu je Saudijska Arabija, u koju smo ove godine izvezli oružja i municije u vrijednosti od 21,2 miliona.

Značajan rast zabilježen je na tržištu Turske, SAD-a i Švicarske, a od novih tržišta tu su Kuvajt, Alžir, Bangladeš, Irak i Srbija.

S druge strane, u skladu sa obavezujućom regulativnom, Rusija nije na listi registrovanih izvoznih tržišta bh. namjenske proizvodnje.

Također, kako navode iz VKT BiH u zemlje BRICS-s izvoz je skoro zanemariv. U tekućoj godini zabilježen je skroman izvoz u Južnoafričku Republiku.

Izvor: akta.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.