Prekinuo šutnju: Barack Obama podržao proteste protiv Donalda Trumpa

klix.ba

Nakon brojnih osuda koje su uslijedile zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska u SAD za državljane sedam većinski muslimanskih zemalja, oglasio se i Barack Obama. Iz njegovog ureda je objavljena izjava u kojoj Obama ne kritikuje Trumpa direktno, ali podržava proteste zbog njegove odluke.

U izjavi se navodi da je Obama ohrabren angažmanom ljudi u cijeloj zemlji.

“U svom posljednjem predsjedničkom govoru isticao je važnost građana i govorio da svi Amerikanci imaju odgovornost za očuvanje demokratije ne samo tokom izbora, nego svaki dan. Građani koji koriste svoje pravo da se organiziju i okupe kako bi dužnosnici čuli njihov glas je upravo ono što se očekuje kada su američke vrijednosti dovedene u pitanje. Kao što smo čuli ranije, Obama se ne slaže sa diskriminacijom pojedinaca zbog njihove religije”, navodi se u saopćenju Obaminog glasnogovornika Kevina Lewisa.

Američki predsjednik je do daljnjeg zabranio ulazak sirijskim izbjeglicama u SAD, suspendovao je američki izbjeglički program na 120 dana i na 90 dnaa zabranio ulazak u zemlju državljanima Iraka, Irana, Sirije, Libije, Somalije, Jemena, Alžira i Sudana. Naredba se odnosi na sve državljane, čak i na one koji su imali uredno izdatu vizu ili zelenu kartu.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...