– Ovo je tužna večer za španjolski nogomet i za Rayo Vallecano. Oštro osuđujem uvrede koje je dio navijača, smještenih iza gola, uputio gostujućem igraču – na rubu suza je rekao predsjednik Rayo Vallecana Raul Martin Presa.

Da bi moglo biti problema na Vallecasu znalo se tjednima uoči utakmice. Naime, povijest navijača Raya i Ukrajinca Zozulje nije blistava. A ide ovako… Naime, navijači Rayo Vallecana poznati su kao lijevo orijentirani i netrepeljivost prema desničarskim skupinama je ogromna. No da će zbog nacizma biti prekinut susret, prvi put u povijesti La Lige, to nitko nije očekivao.

Ukrajinac Roman Zozulja privukao im je pažnju nakon što se fotkao u majici kratkih rukava s ukrajinskim simbolom, za koji smatraju da je nacistički. No ne bi ih to toliko dirnulo da upravo u to vrijeme uprava Rayo Vallecana nije odlučila – dovesti Zozulju iz Betisa na posudbu. Odmah su ga prozvali nacistom, a on se poslije samo nekoliko sati provedenih u klubu odlučio na povratak u Betis.

– Vallecas nije mjesto za naciste, pa niti za tebe – poručili su navijači vlasniku Raya Raulu Martinu Presi transparentnom u treningu centru.

Sam se napadač oglasio na Twitteru, tvrdi da nije desničar i da takva ideologija nema veze s njim. Tvrdi da su španjolski novinari pogrešno protumačili njegovu odjevnu kombinaciju. 

I to je bilo to. Od tog trenutka Zozulja više nije dolazio na Vallecas. Do večeras. I već od prve minute počeli su ga vrijeđati.

– Zozulja, ti si jeb… nacist – odzvanjalo je stadionom.

Potom se na mikrofonu oglasio službeni spiker i zamolio navijače da ne vrijeđaju jer će susret biti prekinut.

Smirili su se, no nakon pet minuta opet su počeli. Službeni spiker je i drugi put upozorio, a onda je sudac na nekoliko minuta prekinuo utakmicu. Potom je nastavljena, a u četvrtoj minuti sudačke nadoknade gostujući igrač Silvestre dobio je crveni karton. 

Igrači obje momčadi otišli su u svlačionicu, a gosti nisu više htjeli izaći. Kao razlog su naveli uvrede prema njihovom suigraču Zozulji. Sat vremena nakon utakmice stiglo je i priopćnje saveza.

– La Liga podržava odluku koju je donio José António López Toca, sudac utakmice Rayo Vallecano – Albacete. Podržavamo prekid utakmice zbog ozbiljnih uvreda i prijetnji tijekom prvog poluvremena upućenih Romanu Zozulji. Iz LaLige nastavljamo raditi na iskorjenjivanju nasilja, rasizma i ksenofobije u španjolskom profesionalnom nogometu – stoji u službenom priopćenji čelnika lige. 

Više saznajte na izvornom linku: Dubravko Miličić – Prekinut susret u Rayo Vallecana i Albacetea; Ukrajincu su vikali da je nacist / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.