Poplave su pogodile području Bronzanog Majdana, Kmećana, Obrovca, Meline, Stratinske i Slavićke

Kiša koja neprekidno pada od nedjelje pričinila je velike probleme stanovništvu u Krajini. Gradsonačelnik Banjaluke rekao je na pres konferenciji da u Banjoj Luci ostaje na snazi vanredno stanje u šest mjesnih zajednica i to Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo 1, Zalužani i Prijakovci.

Poplave su pogodile području Bronzanog Majdana, Kmećana, Obrovca, Meline, Stratinske i Slavićke, rijeke Gomionica i Stratinska su nanijele totalnu štetu na usjevima poljoprivrednih proizvođača, a prekinut je i lokalni put Bronzani Majdan – Hadžići- Slavićka.

Na regionalnom putu Sanski Most-Bosanska Krupa u mjestu Donji Petrovići, stvorilo se klizište koje je zatvorilo dio puta.

Hrabri radnici uklanjaju granje koje je nanijela Una u Bosanskoj Krupi

Vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi je povećan, a građani strahuju da bi riječni nanosi mogli prouzrokovati veću katastrofu na mostovima.

Gradske službe su angažirane da očiste nanose granja nakupljenog na šipu drvenog mosta na Uni, kako bi se spriječilo eventualno oštećenje.

Podsjećamo, u poplavama od prije četiri godine je drveni pješački most na Uni, koji se nalazi u središtu grada, drastično oštećen i potom ponovo obnovljen.

Pogledajte mapu poplavljenih područja u Bosni i Hercegovini

Poplave koje su jučer zahvatile nemali dio Bosne i Hercegovine danas su nastavile praviti probleme građanima. U pojedinim mjestima registrovana je stagnacija pa i pad vodostaja, ali u drugim krajevima voda nastavlja otežavati život ljudima.

Kako je vidljivo u priloženoj mapi pogođenih područja, povišen vodostaj zabilježen je u slivu rijeke Bosne, od Zenice prema sjeveru, u slivu rijeke Vrbas i slivu rijeke Une na krajnjem zapadu Bosne i Hercegovine.

Za razliku od poplava 2014. godine, velika promjena vodostaja zaobišla je šire područje Sarajeva, kao i sami istok naše zemlje, odnosno Drinu i njene pritoke, računajući i ušće Drine u Savu, odnosno regiju Semberije koja je prije pet godina bila naročito pogođena poplavama.

Također, veći dio Tuzlanskog kantona je ostao pošteđen, kao i jugozapad države, a Hercegovina tradicionalnio nema problema s poplavama kada i ostatak zemlje.

Također, poplave su, po ko zna koji put, prešle entitetske linije te su institucije ovih administrativnih jedinica upućene jedne na druge, što saradnju čini obaveznom i može biti samo dobro za građane.