KORONAVIRUS je potpuno paralizirao sportska događanja u svijetu, a najveće posljedice mogao bi ostaviti na nogomet i njegov najskuplji proizvod, engleski Premiership.

U petak je donesena službena odluka da se nogomet u Engleskoj prekida barem do 4. travnja, uključujući Premiership, a to će najteže pasti Liverpoolu.

“Nakon današnjeg sastanka jednoglasno je odlučeno da se suspendiraju sve utakmice Premier League s predviđenim nastavkom 4. travnja”, objavili su u zajedničkom priopćenju Premier League, FA, EFL i WSL. 

No izvor blizak britanskom Independentu koji je bio na tom sastanku kaže da je “ideja da će se nogomet tada uopće zaigrati potpuno luda i naprosto neizvediva”.

Sastanak odluke

Predviđeni nastavak nogometa u Engleskoj trebao bi se dogoditi u travnju poslije reprezentativne stanke, ali šanse da se to dogodi su vrlo male, a neki od izvora ističu da je ta odluka bila puko kupovanje vremena od strane ljudi koji vode nogomet u Velikoj Britaniji. 

Liverpool je ove sezone bio na korak od osvajanja naslova prvaka, a bio je i blizu da postane prva ekipa koja je titulu uspjela osigurati prije travnja.

S obzirom na to da do travnja neće biti utakmica, sada je jasno da je koronavirus spriječio Liverpool na putu da se upiše u povijest engleskog nogometa. Naravno, to ne znači da Liverpool uopće neće biti prvak iako još nije poznato kako će izgledati nastavak engleskog prvenstva i hoće li ga biti. 

Situacija na kakvu Englezi nisu spremni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U službenom pravilniku Premiershipa uopće nije predviđena varijanta “više sile” zbog koje bi liga bila prekinuta i natjecanje otkazano pa Englezi teoretiziraju što bi se zaista dogodilo ako se prvenstvo prekine.

Zasad su u manjini klubovi koji bi pristali na završetak prvenstva i podjele titula s ovim stanjem u kojem je ono prekinuto. Svim vladajućima u engleskom i europskom nogometu jasno je da je potpuno nemoguće izaći iz ove situacije s jedinstvenim rješenjem koje će zadovoljiti sve strane. Ne postoji nacrt ni procedura za izlaz iz ove situacije uzrokovane globalnom zdravstvenom krizom, ali tri opcije naziru se kao potencijalna rješenja ako se prvenstvo nastavi nakon prekida.

Neki spominju završetak sezone bez obzira na to kad će se ona nastaviti nakon prekida, čak i ako se bude preklapala s početkom kalendara sljedeće sezone, drugi završetak sezone u svibnju čak i ako se ne budu igrale utakmice za trofeje, ispadanja i promocije između liga, nego bi se u obzir uzele pozicije koje klubovi zauzimaju sada kad je prvenstvo prekinuto. Treća opcija je potpuni otpis ove sezone, brisanje svega kao da se nije ni dogodilo. Drugo i treće rješenje gotovo je neizvedivo. 

Klubovima iz nižih liga prijeti propast. Što će biti s ugovorima igrača, ljetnim prijelaznim rokom? 

Većina premierligaša može preživjeti bez nogometa do početka travnja, ali problem bi kako tjedni budu prolazili mogao biti klubovima nižih liga. Prihodi će drastično opadati, a računi će rasti i nastat će problem. Premier League će se tražiti za financijsku pomoć, što će biti teško izvesti s obzirom na probleme koji će se generirati.

Igrači kojima ugovori istječu u lipnju u najtežoj su situaciji i pitanje je kako će se izvesti ljetni prijelazni rok. To je još kompleksnija stvar. Utorak će za mnoge biti ključan, moglo bi se čak dogoditi da Liverpool sazna hoće li uopće biti prvak. 

Klopp o koronavirusu:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Više saznajte na izvornom linku: – Premiership se možda neće nastaviti. Utorak je dan odluke za Liverpool i engleski nogomet / (index.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.