Prvi put u povijesti Europsko prvenstvo igrat će se u 12 gradova, odnosno 12 država. Ideja je prihvaćena polovično, ima onih koji je smatraju odličnom, a ima i onih koji to vide kao običnu glupost. Tvorac je Michel Platini, tadašnji predsjednik Uefe, a razlog je nezadovoljstvo kandidatima, to su bili Turska, Azerbajdžan i Gruzija te Škotska, Irska i Wales. 

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Euro će početi 12. lipnja, a veliko finale bit će 12. srpnja. U tih mjesec dana Hrvatska može zaraditi 34 milijuna eura. No, krenimo redom. Već plasmanom na Europsko prvenstvo HNS je zaradio 9,25 milijuna eura. Nadalje, svaka pobjeda u skupini nosi 1,5 milijuna eura, a remi 750.000 eura. Uostalom, evo tablice…

Plasman na Euro – 9,25 milijuna eura
Pobjeda u skupini – 1,50 milijuna eura
Remi u skupini – 750.000 eura
Osmina finala – 2 milijuna eura
Četvrtfinale  – 3,25 milijuna eura
Polufinale – 5 milijuna eura
Poraz u finalu  – 7 milijuna eura
Prvak Europe – 10 milijuna eura

U teoriji, a nadamo se i u praksi, Hrvatska bi osvajanjem Eura mogla zaraditi 34 milijuna eura. Uostalom, ovo je posljednje Euro za Modrića i Rakitića i nema sumnje da će učiniti sve da se oproste velikim uspjehom. Kladionice su već odredile koeficijente i favorite, iako je do početka Eura ostalo sedam mjeseci.

Po njima je najveći favorit Francuska s koeficijentom 5,5, a odmah iza nje je Engleska (6,5). Slijede Belgija (8), Španjolska (9), Njemačka (10), Nizozemska (13), pa Italija (15) i Portugal (17). Iza ovog elitnog društva slijedi Hrvatska. 

Na pobjedu Hrvatske 12. srpnja u 21 sat po hrvatskom vremenu koeficijent je 29! Odlično, nema što. Za sve one koji vjeruju da Luka Modrić i društvo mogu ponoviti rusko ljeto, isplati se probati. Jer, kladionice su nad debelo podcijenile i uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji. I tada su naši bili tek deveti favorit s tečajem 45! Primjerice, kladionice su tada najviše vjerovale Njemačkoj, na koju je bio tečaj 5.50, a ovi su im vratili ispadanjem u skupini. 

Eh, da, i na ovom Europskom prvenstvu bit će, drugi put u povijesti, 24 reprezentacije. Prije četiri godine ovakav sustav toplo je pozdravljen jer je iz nekih skupina prošlo čak tri najbolje reprezentacije. Prevedeno, nema straha, Hrvatska će proći prvi krug, a onda nas se čuvajte…

Izvor: Dubravko Miličić / 24sata.hr