Iz Kantonalnog odbora SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona najoštrije su osudili, kako su naveli, postupke premijera HNK Nevenka Hercega „koji, usljed pandemije koronavirusa i opasnosti kojoj su izloženi svi stanovnici našeg kantona, provodi jednostrane, bolje rečeno jednonacionalne političke poteze i dodatno komplicira ionako složenu situaciju“. 

– Sastanak gospodina Hercega sa premijerima Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona održan je bez konsultacija sa preostalim članovima Vlade HNK iz reda SDA te ga smatramo jednostranim dnevnopolitičkim činom koji ne može rezultirati zvaničnim stavom ovog kantona – saopćili su iz KO SDA HNK.

Svi raspoloživi kapaciteti koji nam stoje na raspolaganju, kako su naveli, moraju biti usmjereni na borbu i sprečavanje širenja opake bolesti, a ne na zloupotrebe pozicije i jeftino politikanstvo.

– U ovakvoj situaciji, nužnim i neodložnim smatramo imenovanje komandanta Štaba vivilne zaštite HNK, koje je upražnjeno zbog zdravstvenog stanja jednog od ministara, a koji je ranije imenovan na tu poziciju – iznijeli su iz SDA HNK.

Dodali su kako su u više navrata upozoravali gospodina Hercega da ovaj kanton ne smije dozvoliti da ta pozicija bude upražnjena, kao i na potrebu imenovanja novih članova Štaba civilne zaštite, koji bi svojim znanjem, stručnim kompetencijama i iskustvom doprinijeli sprečavanju propusta koji se bilježe na terenu.

– Predstavljajući se kao komandant Civilne zaštite bez potrebnog legitimiteta, gospodin Herceg svojim pristupom na terenu, čak i u vanrednom stanju, pokazao je selektivan pristup i isključivost. Kao premijer HNK, Nevenko Herceg do sada nije poduzeo potrebne i očekivane poteze za područje općine Konjic, koja je najviše pogođena epidemijom koronavirusa u HNK i Federaciji BiH, te takvo ponašanje smatramo nedopustivim.

Pozivamo predstavnike HDZ-a BiH na razumno i zajedničko djelovanje u ovoj teškoj situaciji, kao i na rad za dobrobit svih naših građana, bez izuzetka i nacionalnih predznaka – poručili su iz SDA HNK.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Premijer HNK predstavlja se kao komandant CZ bez legitimiteta, nije poduzeo potrebne poteze za Konjic / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.