Čelnik međunarodno priznate vlade obratio se javnosti
Premijer Libije El-Seraj optužio generala Haftara za izdaju

Čelnik libijske međunarodno priznate vlade upozorio na “rat bez pobjednika”

Avaz.ba

Čelnik libijske međunarodno priznate vlade Fajez el-Seraj (Fayez al-Serraj) optužio je odmetnutog generala Halifu Haftara (Khalifa Haftar) da ga je “izdao” nakon što je pokrenuo vojnu ofanzivu s ciljem zauzimanja prijestonice Tripolija.

Ovi sukobi su izazvali zabrinutost da bi moglo doći do obnavljanja rata u Libiji.

U televizijskom obraćanju, Seraj je kazao da će se Haftarova samoproglašena Libijska nacionalna armija (LNA) suočiti s čvrstim otporom snaga lojalnih Vladi nacionalnog jedinstva (GNA), koju podržavaju Ujedinjeni narodi.

– Pružili smo ruke kako bi došlo do mira, ali nakon agresije koju su izazvale Haftarove snage i njegove objave rata našim gradovima i našoj prijestonici, suočit će se samo snagom i čvrstoćom – rekao je Seraj. On je također upozorio na “rat bez pobjednika”.

Seraj i Haftar su krajem februara održali razgovore u Abu Dabiju, što je njihov prvi potvrđeni sastanak od novembra 2018., tokom kojeg su se dogovorili da su nacionalni izbori neophodni, navodi UN.

GNA kontrolira Tripoli, na sjeverozapadu Libije, dok je LNA u savezništvu s paralelnom administracijom smještenom na istoku naftom bogatom zemljom koja se raspala u niz suprotstavljenih centara snaga nakon svrgavanja bivšeg čelnika Muamera Gadafija (Muammar Gaddafi) 2011.

Sukobi između rivalskih snaga eskalirali su u subotu, dva dana nakon što je Haftar naredio svojim snagama na istoku da brzo krenu u ofanzivu ka prijestonici, a sukobi su izbili u nekoliko područja na južnim krajevima Tripolija.

(Autor: Avaz)