RUSIJA, isključena na četiri godine iz međunarodnih sportskih natjecanja zbog skandala vezanog za doping, osudila je “proturusku histeriju”, dok se pogođeni sportaši pripremaju nastaviti karijere pod neutralnom zastavom.

“Sve ove odluke ponavljaju se protiv sportaša koji su već bili kažnjeni, što daje naslutiti da se radi o nastavku proturuske histerije koja je već postala kronična”, rekao je premijer Dmitrij Medvedev, kojeg citiraju ruske agencije.

Iako je priznao da Rusija ima “ozbiljan problem dopinga”, šef vlade je ipak ocijenio da bi se ruska sportska tijela trebala žaliti na odluku Svjetske antidopinške agencije da se Rusija isključi iz velikih sportskih natjecanja sljedeće četiri godine.

Rusiji je zabranjen nastup na Olimpijskim igrama i na svjetskim prvenstvima u nizu sportova u sljedeće četiri godine, objavila je u ponedjeljak Svjetska antidopinška agencija (WADA) svoju odluku u slučaju manipuliranja rezultatima testiranja i prikrivanja organiziranog dopinga koji je provođen uz pomoć moskovskog laboratorija.

Traže reakciju Putina

Za čelnika Ruske antidopinške agencije RUSADA-e Jurija Ganusa ta se situacija mogla predvidjeti, a šansa da se pobijedi u žalbenom postupku je nikakva s obzirom na evidentnost ruske krivnje.

“Želim reći da očekujemo od predsjednika (Vladimira Putina) da potakne ozbiljne promjene” u borbi protiv varanja u sportu, rekao je šef RUSADA-e.

Ganus je predvidio sankcije, optužujući ruske vlasti da su falsificirale podatke kako bi zaštitile prevarante. Rusija ipak ponovno osuđuje medijsko-zapadnu urotu čiji je cilj, po njoj, poniziti zemlju i otkloniti konkurenciju.

Putin je dobro iskoristio posljednje godine organizirajući prestižna međunarodna sportska natjecanja: Svjetsko prvenstvo u atletici (2013.), Zimske olimpijske igre u Sočiju (2014.), Svjetsko prvenstvo u plivanju (2015.) i u hokeju na ledu (2016.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunac je bilo Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018.: tri milijuna stranih turista posjetilo je Rusiju tijekom natjecanja, a 17 šefova država sudjelovalo je na ceremoniji otvaranja.

Manipuliranje uzorcima

Izvršni odbor WADA-e svoju je odluku o suspenziji Rusije donio nakon što su njegovi članovi zaključili kako je u laboratoriju u Moskvi došlo do manipuliranja uzorcima, podmetanja lažnih dokaza i brisanja dokumenata koji su bili povezani s pozitivnim nalazima na testovima i pomoću kojih se lako moglo otkriti tko su sportaši koji su se služili nedopuštenim sredstvima.

Odluka Izvršnog odbora o kažnjavanju Rusije bila je jednoglasna, objavio je glasnogovornik Svjetske antidopinške agencije.

Ova kazna neće spriječiti nastupe ruskih sportaša koji se nisu ogriješili o WADA pravilnike, kao što je to bio slučaj i na posljednjim Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji te na velikim atletskim natjecanjima, s obzirom na to da je Rusija pod djelomičnim sankcijama već od 2015., kad su otkriveni mnogi slučajevi dopingiranja kod ruskih atletičara i atletičarki, a kasnije i na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Kazna uključuje i ukidanje akreditacije Ruskoj antidopinškoj agenciji.

Rusija je imala mogućnost izbjeći sankcije da je WADA-i predala kopije stvarnih laboratorijskih nalaza. No to se nije dogodilo.

Ako će se Ruska antidopinška agencija žaliti na izrečenu kaznu, slučaj će biti predan Sudu za sportsku arbitražu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Više saznajte na izvornom linku: – Premijer Rusije o zabrani: Nastavak proturuske histerije / (index.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.