Danas je premijer USK Mustafa Ružnić pozvao sve zastupnike iz Krajine u FBiH i BiH parlamentu na jedinstven stav po pitanjima od interesa za USK.

„Kao izabrani predstavnici sa Unsko-sanskog kantona na svim nivoima vlasti vi ste ključni subjekt, predstavljate građane i imate posebnu odgovornost za rad u najboljem interesu svojih zajednica koje predstavljate. Molim da postavite interese građana Unsko-sanskog kantona ispred političkih i da svoj rad usmjerite na rad u partnerstvu radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva i da date maksimalan doprinos za realizaciju projekata i aktivnosti od interesa za Unsko-sanski kanton kao što su izgradnja aerodroma u Bihaću, izgradnja i poboljšanje putne infrastrukture, projekat gasifikacije Unsko-sanskog kantona, izmjena postojećeg sistema raspodjele javnih prihoda između kantona i općina u Federaciji BiH i rješavanje migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona.

U skladu sa gore navedenim, Vlada Unsko-sanskog kantona ima namjeru u narednih 15 dana održati sjednicu (o čemu ćete biti blagovremeno obaviješteni) sa svim izabranim zvaničnicima u zakonodavnim tijelima viših nivoa vlasti na kojoj bi se zauzeli stavovi i precizirali prioriteti zajedničkog rada od značaja za Unsko-sanski kanton.
Uspostavljanje koordinacije izvršne vlasti Kantona i parlamentaraca s područja Unsko-sanskog kantona a s ciljem planiranog djelovanja, u interesu naših građana, bila bi dobra poruka i primjer za uspostavljanje mehanizma državne koordinacije u oblastima od posebnog značaja kao što je, na primjer, oblast migracija“, navodi se u pozivu premijera Ružnića.

Na ovakav dopis i poziv za odgovoran pristup svih, ubrzo su reagovali is SDA riječima:

„Premijer USK kao da nema telefon i sekretaricu pa se svim zvaničnicima u ovoj državi obraća putem medija, a ne lično ili putem kabineta. Teško da će nas Krajišnike iko shvaćati ozbiljno ako na takav način međusobno komuniciramo. Predložit ćemo dakle prije svega da premijer Ružnić postavi interese građana iznad lične promocije.

Druga stvar koju smatramo vrijeđanjem inteligencije građana, jeste kad nas na stvaljaje općih interesa ispred političkih poziva čovjek koji se do sada vodio isključivo političkom pripadnošću ljudi s kojima sarađuje. Dosad je samo jedan od dva krajiška državna zastupnika, onaj iz A-SDA, bio pozivan u Vladu USK na sastanke o migranstkoj krizi. Danas na sastanak sa šefom Delegacije EU Ružnić je poveo samo gradonačelnika Cazina, valjda zato što se radi o njegovom stranačkom šefu. Gdje je tu, naprimjer, Bužim, koji se isto tako suočava sa sve većim problemima zbog migranata? Nije nikakva tajna da Bužima generalno nema nigdje u planovima Vlade USK, jer načelnik ove općine dolazi iz SDA.

Želimo podsjetiti da je na inicijativu našeg Hamdije Abdića u Parlamentu FBiH već odavno profunkcionisala koordinacija zastupnika. Bili ste čak i pozvani da u njoj učestvujete, a rezultate našeg rada vidite i sami na računu Vlade USK. Da o aerodoromu u Bihaću i ne govorimo: Vlada FBiH za taj projekat svake godine izdvaja novac, isto kao što i radi na pronalasku strateškog partnera. Dakle, niste otkrili toplu vodu. Ili, još gore, ne pratite šta predstavnici USK na drugim nivoima vlasti uopće rade.
Vi ste premijer već više od godinu dana i ako ste iskreno htjeli sarađivati sa zastupnicima onda bi vam sastanak sa nama bio jedan od prioriteta nakon imenovanja. Mi smo u SDA uvijek za saradnju i jednistvo, uvijek ćemo se odazvati na svaki poziv koji može našem kantonu donjeti nešto pozitivno, ali, premijeru, manje licemjerja.“ U potpisu su zastupnici SDA sa federalnog i jedan sa državnog nivoa, Šemsudin Dedić.

Interesantno je da su se našli prozvanim i ovako eksresno reagovali, mada bi za narod u Krajini bilo puno bolje da su recimo u parlamentima išta glasni, a ne da im stoje po aktivnostima same nule, kako je nažalost slučaj sa većinom potpisanih. Centar civilnih inicijativa, koji prati rad svih zastupnika u parlamentima, izračunao je recimo, da je u mandatu 2014.- 2018. godini Senad Šepić, zastupnik u Parlamentu BiH, imao sam pet više angažmana i zalaganja, postavljenih pitanja, inicijativa i predloženih zakona za građane, od cijele ekipe svih SDA zastupnika u Parlamentu FBiH i BiH – ukupno njih 5 zajedno.

(cazin.net)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.