Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona razgovarao je danas sa predstavnicima: UNHCR-a, UNICEF-a i IOM tema je bila zaštita prava djece kao najugroženije kategorije migranata.

Premijer Ružnić, koji predsjedava Operativnom grupom koja nadgleda migrantsku situaciju, i predstavnici ovih organizacija svjesni su rizika da su ova djeca izložena prijetnji iskorištavanja, trgovini ljudima i drugim oblicima nasilja i zajednički je stav sda se u slučajevima prihvata djece migranata i porodica sa djecom insistira na poštivanju Konvencije UN o pravima djeteta koja predviđa jednak tretman i zaštitu djece bez obzira na njihov status, te da se podrazumijeva osiguravanje da sva djeca bez pratnje i radvojena djeca, kao i njihove obitelji imaju smještaj i potrebnu pomoć.

Ključna je u ovom procesu uloga Ministarstva zdravstva i socijalne politike te centara za socijalni rad koji brinu o prihvatu djece, a smještaj im se osigurava u dva privremena prihvatna centra Sedra u Cazinu i Borići u Bihaću, koji su određeni za prihvat ranjivih populacija.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.