U Velikoj Kladuši jučer je održana tematska sjednica Općinskog vijeća u vezi s migrantskom krizom.

Sjednici je prisustvovao Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona (USK) s obzirom na to da je od Općinskog vijeća Velika Kladuša zatraženo da se predloži lokacija na koju bi se izmjestili migranti iz privremenog prihvatnog centra Miral, kao što je učinjeno u Bihaću sa Lipom.

Ovom prilikom, prvi čovjek USK naveo je da, kako sada stvari stoje, neće doći do značajnije pomoći države u vezi s ovim pitanjem. Uz to, dodao je da, ne da migranti nisu dobro došli više u USK, nego sve ono što je ovaj val donio pokazalo se na štetu USK.

Zatražio je od Općinskog vijeća Velika Kladuša da ne nude novu lokaciju i naveo da će zatražiti od Skupštine USK da se zabrani otvaranje novih prihvatnih centara u Kantonu bez saglasnosti lokalnih zajednica. Kako ja kazao, u izmještanje migranata iz Bire se krenulo, a isto će biti učinjeno i sa Miralom i ovi centri će, prema njegovim riječima, definitivno biti zatvoreni.

Premijer je kazao da vijećnicima u Velikoj Kladuši savjetuje da ne predlažu novu lokaciju, od bojazni da će se desiti isti scenarij kao u Bihaću gdje su, kako je rekao, izigrani od strane institucija BiH i međunarodnih organizacija.

Ovom prilikom pozvao je građane da pomognu policiji i inspekciji otvorenim prijavama onih koji prevoze migrante i nude im smještaj.

Pogledajte obraćanje Mustafe Ružnića, premijera USK.

Izvor: Biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.