Vijest o smrti nobelovke objavio je Paul Bogaards, glasnogovornik izdavačke kuće Alfred A. Knopf, no nije naveo uzrok smrti, piše Washington Post.

Toni Morrison odrasla je u saveznoj državi Ohio, a pisati je počela kao samohrana majka u vremenu koje je, prema vlastitim riječima, uspjela ukrasti za sebe. Prva je Afroamerikanka dobitnica Nobelove nagrade koju je primila 1993. godine, a njeni glavni likovi su često s margina društva, ali i književnog kanona. Druga je osoba iz Amerike koja je dobila tu prestižnu nagradu, nakon Johna Steinbecka koji je Nobelovu nagradu za književnost primio 1962. godine.

Osim u svojim djelima, marginaliziranim glasovima je htjela dati prostor i u svom radu u izdavačkoj kući Random House gdje je radila krajem 1960-ih. Jednom prilikom je izjavila kako je “platila veliku cijenu” za napuštanje udobnog života u rodnom gradu Lorain u saveznoj državi Ohio i za prihvaćanje posla u pretežno bjelačkom društvu grada New Yorka. Takođe je radila i na objavljivanju djela ključnih autora iz Afrike, poput Chinua Achebe i Wole Soyinka. Predavala je na univerzitetima Yale i Princeton te pisala eseje i držala predavanja.

Izvor vijesti: Redakcija / lolamagazin.com