Denis Kuljiš, jedan od najvažnijih novinskih urednika od osamostaljenja Hrvatske, preminuo je danas u Kliničkom bolničkom centru Sestara Milosrdnica od posljedica kratke i teške bolesti, javlja ”Večernji list”.

Kuljiš je u svojoj iznimno bogatoj karijeri osnovao dva najutjecajnija hrvatska politička sedmičnika “Globus” i “Nacional“, bio je i urednik hrvatskog izdanja lista “Playboy”, jedno vrijeme bio i kolumnistom “Večernjeg lista”. 

Kako već stoji u njegovom službenom životopisu, redovno je pisao u novinama od 1972. godine, u “Poletu” se zaposlio 1979. godine, 1980. u “Vjesniku”. 

Osamdesetih godina bio je urednik onda visokotiražnih i utjecajnih magazina poput “Starta”, “Danasa” i “Studija”. Iz “Globusa” i njegova izdavača “Media Pressa” osnovanog 1989. godine nastat će kroz vrlo kratko vrijeme “Europapress Holding”, najveća novinska izdavačka kuća u Hrvatskoj tog vremena koja pokreće sedmičnike “Gloria” i “OK!”.

Slijedi odlazak iz EPH te pokretanje sedmičnika “Nacional”, na čijem je čelu bio dvije godine.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba