Nijaz Miljković, ratni komandant 506. kladuške brigade, prema zvaničnim saznanjima, je preminuo.

Miljković je bio istinski patriota, 80%-tni invalid zbog teškog ranjavanja.

Rođen je u Velikoj Kladuši gdje je igrao za NK Krajišnik, a potom i za FK BSK iz Banje Luke gdje je i studirao na Pravnom fakultetu, ali je studij prekinuo zbog odlaska na odsluženje vojnog roka u Bileći gdje je završio Školu rezervnih oficira.

U toku afere u Agrokomercu Miljković je radio u ovom gigantu, ali je ubrzo našao zaposlenje u Štabu teritorijalne odbrane gdje se pokazala njegova stručna sposobnost za planiranje, organiziranje i po potrebi pokretanje vojnih aktivnosti u cilju odbrane Bosne i Hercegovine. aktivno se uključio u organizaciju odbrane domovine kroz animiranje velikokladuškog stanovništva i pripremanje zauzimanja pograničnih linija i položaja prema susjednoj Republici Hrvatskoj, gdje je već bila formirana tzv. “Srpska autonomna oblast Krajina”.

Već početkom 1992. godine Nijaz Miljković bio je pomoćnik načelnika Štaba za operativne poslove.

Završetkom rata, Miljković se povukao iz vojske, a za političkim angažmanom, , nije imao ambicija. Družio se s običnim ljudima, nekadašnjim borcima 5. korpusa koji su odbranili Krajinu i Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: CAZIN.NET

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.