Prijenos novog koronavirusa  s majke na dijete tokom trudnoće moguć je, iako se rijetko događa, pokazuje istraživanje kineskih naučnika.

Skupina kineskih naučnika, koja je svoje zaključke objavila u Časopisu američkog pedijatrijskog društva, pratila je 33 trudnice u gradu Vuhanu, gdje je virus prvi put identificiran i otkrila da su samo tri novorođenčeta bila zaražena, što je stopa od devet posto.

Budući da su tokom poroda bile poduzete stroge mjere kontrole i prevencije zaraze, moguće je da su sojevi SARS-CoV-2 u gornjem dišnom sustavu i anusu novorođenčadi potjecali od majke-, dodaju kineski istraživači.

SARS-CoV-2 je naučno ime virusa koji uzrokuje bolest poznatu pod nazivom COVID -19.

Sva tri zaražena novorođenčeta bili su dječaci rođeni carskim rezom jer su majke bolovale od upale pluća kao posljedice koronavirusa.

Jedan od njih rođen je prije termina porođaja, nakon 31. sedmice trudnoće i upućen je na odjel intenzivne njege.

Druga dva novorođenčeta imala su temperaturu i bila su letargična, a jedan je dobio upalu pluća. Obojica su smještena na intenzivnu njegu i pokazala se negativna na virus šest dana nakon rođenja.

Nedonošče je bilo u najtežem stanju, s upalom pluća, dišnim tegobama i općom infekcijom. Izliječen je zahvaljujući liječenju na intenzivnoj njezi, gdje je bio na respiratoru, antibioticima i kofeinu. Sedmog dana nakon rođenja bio je negativan na koronavirus.

Sva trojica su preživjela.

Kineski stručnjaci su ranije bili izvijestili o slučaju takozvane vertikalne transmisije s majke na dijete, kada je dijete bilo pozitivno na virus 30 sati nakon rođenja.

Virus se može prenijeti preko posteljice ili tokom poroda.

-Zato je veoma važno testirati sve trudnice i primijeniti stroge mjere kontrole zaraze, zaražene majke smjestiti u karantenu a novorođenčad pažljivo pratiti-, navodi se u zaključku kineskog istraživanja.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Prenos koronavirusa u trudnoći je rijedak, ali moguć / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.