Katolički školski centar ˝Ivan Pavao II˝ osnovan je 13.6.2006.godine kada je banjalučki biskup dr. Franjo Komarica potpisao dekret o osnivanju Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II“ u sustavu „Katoličkih škola za Europu“ u Bihaću.

Prvi problemi u Katoličkom školskom centru počelu su 2016. godine kada su svi prosvjetni radnici dobijali redovnu plaću, a zaposlenici KŠC-a nisu i tada je organiziran štrajk koji je trajao 12 dana. Nedugo poslije toga, prva generacija maturanata imala je problem oko priznavanja njihovih diploma gdje je zasjedala posebna Skupština. Iz godine u godinu nastavljao se problem oko neisplaćivanja zaposlenika ovoga Centra unatoč obećanjima od strane nadležne Skupštine i Vlade, navedeno je na stranici za inicijativu o proglašenju javnog interesa Srednje medicinske škole pri KŠC-u.

Kako navode, sve ove godine škola je uspjevala opstati zahvaljujući finansijskoj pomoći koju je pružala banjalučka biskupija i raznim donacijama nadajući se da će napokon biti svrstana u budžet Unsko-sanskoga kantona.

U školi nakon odlaska tri razreda ovogodišnjih maturanata ostaje 82 učenika, odnosno tri odjeljenja koji neće moći završiti srednju školu koju su upisali već će biti prebačeni u drugu. Nakon odluke o zatvaranju Srednje medicinske škole, zatraženo je od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK da učenicima omogući adekvatan završetak školovanja.

Incijativu o proglašenju javnog interesa Srednje medicinske škole pri KŠC-u je pokrenulo Vijeće učenika KŠC-a u saradnji s roditeljima i učenicima.

Redakciji portala Biscani.net javila se Sara Dejanović, predsjednica Vijeća učenika KŠC-a, a njeno obraćanje prenosimo u nastavku:

“Kao predsjednik Vijeća učenika KŠC-a, a prvenstveno kao učenik koji pohađa ovu školu već dugi niz godina odlučila sam da se obratim.

U ovu školu idem od prvog razreda Osnovne škole, što je zajedno sa tri godine srednje škole ukupno 12 godina. Izabrala sam ovu školu, ovaj smjer jer želim za sebe kvalitetno obrazovanje, a tako i kvalitetnu budućnost koju mi je ista već dugi niz godina i pružala.

Škola je uređena na nivou Europskih standarda, njeni djelatnici, a naši profesori imaju savršen pristup prema nama i više nego odlično odrađuju svoj posao.
Oni osim što nas podučavaju, predaju lekcije, oni nas slušaju, savjetuju, uče nas životnim lekcijama, oni nas uče kako da budemo bolji čovjek i u svakom trenutku, pa i sada u ovakvoj situaciji su bili tu da nam pomognu i saslušaju nas, apsolutno nikad nas nisu ostavili na cjedilu.
Ti isti djelatnici već mjesecima, pa čak i godinam su radili ne dobijajući svoju plaću, nadajući se iznova i iznova rješenju problema jer upravo su o toj plaći ovisili, hranili svoju porodicu i isplaćivali kredite. A mi, mi učenici smo išli svaki dan u školu pitajući se šta će biti s nama i nadali smo se da se neće zatvoriti i da će rješenje napokon biti pronađeno.

Ali upravo se desilo suprotno, desilo se to da se škola koju mi pohađamo zatvara zbog vaših odluka i da očigledno rješenje nije pronađeno. Žalosno je što skupština Unsko-sanskoga kantona u svoj proračun nije unijela financiranje Srednje medicinske škole KŠC-a i nije razmišljala o osobama kojie pohađaju taj centar, nije razmišljala o tome kako ćemo se mi učenici osjećati nakon ovoga i šta će biti s nama.

Mi kao učenici imamo pravo na školovanje, a vi nam to isto pravo oduzimate, a upravo Ustav naše države kaže drugačije i garantira pravo na obrazovanje.

Zar nije sramotno da se u Unsko-sanskom kantonu zbog vaših odluka i nekih vaših ličnih nesuglasica mora zatvoriti škola koja pruža kvalitetno obrazovanje i koja je jedna od bolje uređenih škola na čitavome kantonu? Zar niste mogli da nas stavite u budžet, da mi koji smo ostali završimo školu koju smo upisali i steknemo svoje zvanje? Da li smo mi djeca drugoga reda, zašto nas degradirate? Jeste li se zapitali kakve će ovo posljedice ostaviti na nas, prvenstveno na naš grad? Šta će biti sa 16 prosvjetnih radnika koji rade u ovoj ustanovi?
OD VAS TRAŽIM DA PROISPITATE JOŠ JEDNOM SVOJE ODLUKE I DA DATE SVIMA NAMA ODGOVORE NA GORE NAVEDENA PITANJA JER IMAMO PRAVO ZNATI RAZLOG ZAŠTO NISMO SVRSTANI U BUDŽET!”


Izvor: Biscani.net