FOTO: INSTAGRAM

Kako bi vaše blaženo stanje proteklo u savršenom redu donosimo vam opsežnu analizu dodataka prehrani za trudnice koje možete pronaći na našem tržištu. Radi bolje preglednosti, proizvodi su podijeljeni u tri kategorije: dodaci prehrani koji sadrže folnu kiselinu, multivitaminski pripravci te multivitaminski pripravci s dodatkom omega – 3 masnih kiselina

Buduća majka koja u trudnoću uđe s adekvatnim zalihama nutrijenata osigurava temelj za zdravu trudnoću. Kod takvih trudnica se rjeđe javlja anemija, umor i brojne druge tegobe svojstvene blaženom stanju. Također, njihova djeca imaju veće šanse da će biti dobroga zdravlja, dobro jesti, optimalno rasti, biti bistri i komunicirati s okolinom. Tokom trudnoće povećane su potrebe za određenim nutrijentima; folnom kiselinom, vitaminima B12, C, D i A, mineralima kao što su željezo, cink, kalcij i magnezij te omega – 3 masnim kiselinama. Stoga se oni smatraju ključnima za pravilan rast i razvoj djeteta te za zdravlje buduće majke.

U nastavku vam donosimo opsežnu analizu dodataka prehrani za trudnice koje možemo pronaći na našem tržištu. Radi bolje preglednosti, proizvodi su podijeljeni u tri kategorije: dodaci prehrani koji sadrže folnu kiselinu, multivitaminski pripravci te multivitaminski pripravci s dodatkom omega – 3 masnih kiselina.

FOLNA KISELINA

Folat je vitamin B skupine prijeko potreban za rast i razvoj djeteta, zbog čega njegove potrebe u trudnoći višestruko rastu. Osim što je izuzetno važan u prevenciji malformacija ploda odnosno oštećenja neuralne cijevi kod djeteta u razvoju, ima i esencijalnu ulogu u sintezi DNA pa ga je važno uzimati i prije samog začeća. Kod žena kod kojih je primijećen polimorfizam na  genima povezanima s metabolizmom ili apsorpcijom folata, umjesto folne kiseline, preporučuje se uzimanje aktivnog, dominantnog fiziološkog oblika, 5-metiltetrahidrofolata (5-MTHF).

Kada početi uzimati: Stručnjaci na temelju brojnih medicinskih dokaza su saglasni: 12 sedmica prije trudnoće treba početi s primjenom prenatalnih pripravaka

Kolika doza: Dnevna potreba za folnom kiselinom kod trudnica je od 400 –  800 mikrograma dnevno.

Zašto je važna: Nedostatak folne kiseline može uzrokovati ozbiljna oštećenja kralježnice i mozga djeteta, poznata kao oštećenje neuralne cijevi. U najgorem slučaju može doći do rascjepa gornje usne, rascjepa kralježnice (Spina bifida) ili nekih sličnih malformacija ploda.

 

MULTIVITAMINSKI PRIPRAVCI

Vitamin B12, vitamin C, vitamin D i vitamin A, ključni su multivitaminski proizvodi tokom trudnoće. Kad je riječ o mineralima, vrlo je važno paziti na dovoljan unos kalcija, cinka, magnezija i željeza. Svi ovi spomenuti nutrijenti trebali bi se naći u kvalitetnom multivitaminskom prenatalnom dodatku prehrani u pomno odabranim hemijskim oblicima i dozama.

Kada ih početi piti: Nakon prestanka uzimanja folne kiseline  (od 12. sedmice trudnoće) i uzimati tokom cijele trudnoće i razdoblja dojenja, barem dva do tri mjeseca poslije porođaja. Ako se ne uzima folna kiselina, onda počnite s multivitaminima koji imaju i folnu kiselinu čim zatrudnite.

Zašto su važni:

Potreba za vitaminima, mineralnim tvarima i elementima u tragovima jako se povećava u vrijeme trudnoće i tokom dojenja. Uobičajenom prehranom teško možemo zadovoljiti povećanu potrebu.

 

MULTIVITAMINSKI PRIPRAVCI S DODATKOM OMEGA-3 MASNIH KISELINA

Novija istraživanja otkrivaju da je za zdrav tok trudnoće i pravilan razvoj djeteta, osim već spomenutih vitamina i minerala, važan i odgovarajući unos omega-3 masnih kiselina, posebno dokozaheksaenske masne kiseline (DHA), koje povoljno utječu na zdravlje srca i krvožilja te osiguravaju pravilan razvoj mozga i vida.

Kada ih uzimati: Omega-3 se preporučuje za vrijeme cijele trudnoće, ali je u zadnjem trimestru pojačani unos neophodan zbog razvoja živčanog sistema bebe. Dobro ju je uzimati i za vrijeme dojenja.

Zašto su važni: Poboljšavaju vidne i kognitivne funkcije kod djeteta neophodne za rast i razvoj mozga, te smanjuju rizik od prijevremenog porođaja, preeklampsije i postporođajne depresije kod majke.

 

Savjet plus

Uzimanje vitamina/minerala i omega-3 ne bi trebalo biti u isto vrijeme. Svi vitaminsko-mineralni preparati uzimaju se uz obrok, najbolje doručak, a omega-3 između obroka, može čak i natašte zbog bolje resorpcije.

Kalcij, magnezij i željezo

Uz multivitaminski prenatalni dodatak prehrani nekad je potrebno uzimati dodatni kalcij, željezo i magnezij.

KALCIJ: Važan za razvoj kostiju vaše bebe, kao i zdrav rast mišića, živaca i srca te pravilno zgrušavanje krvi, tokom trudnoće potrebe za kalcijem rastu, tako da je preporučena dnevna količina oko 1000 mg.

Ukoliko spadate u skupinu trudnica koje ne konzumiraju dovoljno mlijeka i mliječnih proizvoda, i ako niste sasvim sigurni da dobivate dovoljno kalcija putem svoje prehrane (četiri obroka hrane bogate kalcijem na dan), osigurajte uredan dnevni unos kalcija putem dodataka prehrani

MAGNEZIJ: Pospješuje rast maternice te zdrav razvoj bebinih kostiju i organa, sprječava pojavu preuranjenih kontrakcija maternice, kod grčeva u listovima, pomaže ublažiti opstipaciju. Preporučuje se tokom trudnoće uzimati dodatne količine magnezija, i to u dozi od 350 do 400 mg/dan, a u fazi dojenja 300 mg na dan. S obzirom na to da magnezij smanjuje kontrakcije maternice, ginekolozi preporučuju da se magnezij prestane uzimati sedam dana prije očekivanog termina porođaja,  kako se porođaj ne bi prenio.

ŽELJEZO: Tokom trudnoće potrebno je unositi 30 mg željeza dnevno. Neki liječnici svim trudnicama propisuju dodatak željeza tokom drugog i trećeg trimestra kako bi izbjegli anemiju. Dodatak željeza može uzrokovati zatvor, izbjegavajte uzimati željezo s mlijekom jer kalcij sprječava njegovu apsorpciju. Popijte ga sa sokom od naranče ili nekim drugim izvorom C vitamina, lakše će se apsorbirati

 


Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Preparati koje trebate uzimati prije, tokom i nakon trudnoće / (azra.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.