Gripa je ozbiljna zarazna bolest koja se pojavljuje naglo i jakog je intenziteta. To je akutna infektivna bolest, izazvana virusima influence, kazao je dr. Džemal Garagić, specijalizant medicine rada. Karakteriziraju je simptomi i znaci oboljenja gornjih ili donjih disajnih puteva, a praćena je sistemskim simptomima, kao što su povišena tjelesna temperatura, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima.

– Najčešće se prenosi kapljičnim putem pri kašlju, kihanju ili govoru. Obično se javlja u hladnijim mjesecima, što se nastoji objasniti time što ljudi više borave u zatvorenom prostoru pa je veća mogućnost prenošenja virusa s osobe na osobu. Osnovni faktor koji određuje rasprostranjenost i težinu bolesti je nivo kolektivnog imuniteta u populaciji. Epidemije se javljaju pri pojavi novih sojeva virusa, na koje je imunitet u populaciji mali ili ga uopće nema – rekao je dr. Garagić.

Pojava epidemije

Gripa, dodaje, nastupa naglo sistemskim simptomima kao što su povišena temperatura, koja se obično kreće od 38 do 39 stepeni ili je čak i viša, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima. Prate je simptomi infekcije disajnih puteva, kao što su suhi kašalj i grlobolja. 

– Ponekad je, pogotovo kod blažih oblika gripe, teško razlučiti da li se radi o običnoj prehladi ili o gripi. Prehlada je virusna infekcija gornjih respiratornih puteva, koja se manifestira blažim simptomima i karakteriziraju je postepeni početak, vodeni iscjedak iz nosa, začepljenost nosa, kihanje, kašalj, grlobolja, može biti praćena povišenom temperaturom, ali obično ne višom od 38 Celzijevih stepeni – ističe dr. Garagić.

Kod najvećeg broja osoba oporavak od gripe nastupa za sedam do 10 dana.

Trajanje oporavka

No, kod nekih, naročito starijih pacijenata, nastupaju određene komplikacije, a najčešća je pneumonija (upala pluća).  

Kod starijih pacijenata je, također, moguće i pogoršanje već postojećih hroničnih bolesti, kao što su hronična obstruktivna plućna bolest i astma.

– Liječenje gripe je simptomatsko. Znači, bitno je mirovanje, što više piti tekućine (topli napici), vitamini (vitamin C) da se ojača imunitet, za skidanje povišene temperature se koriste lijekovi kao što su “paracetamol” ili nesteroidni antireumatici – naveo je dr. Garagić.

Kada se javiti doktoru

U većini slučajeva poboljšanje simptoma nastupa za tri do četiri dana.  

No, u slučaju prolongiranja povišene temperature, lošeg općeg stanja, pojavljivanja izraženog kašlja s gnojnim ispljuvkom, potrebno je javiti se ljekaru, koji će razlučiti jesu li nastupile eventualne komplikacije koje bi zahtijevale dodatno liječenje.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Prepoznajte simptome gripe na vrijeme / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.