Već 13 dana traje ruska invazija na Ukrajinu. Dok se razaranja ukrajinskog teritorija i dalje se nastavljaju, najavljen je novi, četvrti, krug pregovora.

Rusija traži od Ukrajine da zaustavi vojno djelovanje, promijeni svoj ustav kako bi u njega unijela neutralnost, prizna Krim kao ruski teritorij i prizna neovisnost separatističkih republika Donjeck i Luhansk.

U ruskom raketiranju uništena je bolnica u gradu kod Harkova, a osoblje i bolesnici morali su pobjeći iz zgrade koja se rušila, tvrde ukrajinske vlasti na službenoj stranici Ukrajine za izvještavanje o ratu. Zasad nema podataka o stradalima. U invaziji na Ukrajinu do sada su poginula najmanje 474 civila, a među njima je 29 djece, objavio je UN. Ozlijeđena je najmanje 861 osoba. Objavljena je snimka evakuacije civila u Sumi, gradu u kojemu je u napadu noćas poginula najmanje 21 osoba. Istodobno traje i prijevoz humanitarne pomoći. Ukrajinsko ministarstvo obrane optužilo je Ruse da ne poštuju odluku o humanitarnom koridoru u Mariupolju, lučkom gradu na jugoistoku Ukrajine koji se nalazi u okruženju.

“Neprijatelj je pokrenuo napad točno u smjeru humanitarnog koridora”, objavilo je ministarstvo, dodajući da ruska vojska “nije dopustila djeci, ženama i starijima da napuste grad”. “To nije ništa drugo nego genocid”, dodaje se u priopćenju ministarstva. Grad broji oko 450.000 stanovnika. Posljednjih dana u više je navrata propao pokušaj evakuacije oko 300.000 ljudi. Kijev i Moskva se međusobno optužuju za neuspjeh evakuacije.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je spreman na dijalog sa Rusijom oko statusa Krima, kao i samoproglašenih republika Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR).

(rtvusk)