U Bosni i Hercegovini su u nedjelju održani Lokalni izbori 2020. Iako su uglavnom rezultati i pobjednici poznati, čekaju se završni rezultati Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH), a prema preliminarnim rezultatima koje trenutno imamo, napravit ćemo presjek loklanih izbora u Unsko-sanskom kantonu.

Nova – stara vlast

Kada su u pitanju načenici i gradonačelnici u Unsko-sanskom kantonu nije bilo promjena, osim u Bosanskom Petrovcu, gdje je Stranka demokratske akcije (SDA) pobijedila sa kandidatom Mahmutom Jukićem. Ostatak – nepromijenjen. Šuhret Fazlić ubjedljivo osvojio drugi mandat na čelu Bihaća ispred Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu. Sa sigurnošću svoju pobjedu proglasili su i Nermin Ogrešević u Cazinu (ASDA), te Armin Halitović u Bosanskoj Krupi (SDP). Najneizvjesnije je u Velikoj Kladuši gdje je aktuelni načelnik Fikret Abdić, kandidat Laburističke stranke, u prednosti od 300 glasova od Jasmina Hušića, nezavnisnog kandidata, bar prema posljednjim današnjim rezultatima CIK-a, koji još uvijek nisu zvanični niti kompletirani. U međuvremenu, niko od pomenuta dva kandidata nije još uvijek proglasio pobjedu.

Bužim je ostao dosljedan SDA i Mersudinu Naniću, kao i Ključ, te Sanski Most, u kojima su načelnici Nedžad Zukanović i Faris Hasanbegović.

Na koncu, SDA je pobjednik i kada su u pitanju načelnike pozicije, koje imaju u Bužimu, Sanskom Mostu i Bosanskom Petrovcu, dok će u Bihaću imati koalicionu većinu.

Općinska i gradska vijeća

Prema preliminarnim, nezvaničnim i nekompletnim rezultatima Centralne izborne komisije, i biračka tijela nekih stranaka su davala podršku aktuelnim gradonačelnicima i načelnicima. Kao što se može vidjeti, Stranka demokratske akcije (SDA) u Unsko-sanskom kantonu je pobjednik izbora, gdje su po gradovima i općinama uzeli apsolutnu većinu. Čak u pet od osam općina i gradova Stranka demokratske akcije je slavila pobjedu kada je broj vijećničkih pozicija u pitanju. Jedino gdje je potpuno ista većina i prvi čovjek grada je Cazin i Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) na čelu sa Nerminom Ogreševićem, koji će, prepostavlja se, imati potpunu većinu i u naredne četiri godine.

Je li biračko tijelo SDA podržavalo druge kandidate za načelnike?

Ukoliko pogledamo preliminarne rezultate Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, te napravimo analizu istih, možemo se zapitati, da li ova stranka ima stabilno biračko tijelo kada su u pitanju načelnici? Primjera radi, u Bihaću. Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) u ovom gradu za načelničku poziciju bio je dr. Samir Muminović, koji je prema trenutnim rezultatima osvojio 3546 glasova, dok je SDA u Bihaću osvojila 4918 glasova, što je ustvari 1372 glasa razlike.

A-SDA najjača stranka u Cazinu, mala prednost SDP-a u Ključu, Laburistička stranka daleko ispred SDA u Kladuši

Kao što je bilo i očekivano, Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) je ostala najjača stranka u Cazinu. Sa 9791 glas, nemaju konkurente u ovom gradu, što je svakako bilo i očekivano nakon četiri godine uspješnog mandata Nermina Ogreševića. SDP prema preliminarnim rezultatima ima blagu prednost u Ključu u odnosu nad SDA.

Dok je najveća težnja “zauzimanje” Velike Kladuše od strane SDA, ipak to će ostati još uvijek velika želja. Laburistička stranka Fikreta Abdića, sa preko 3000 glasova ostavila je ovu stranku iza sebe, ali i sve ostale koalicione partnere koji su se okupili oko ovogodišnjih kandidata.

Autor: E. Ha / Biscani.net