I bez obzira na sve lijene tekstove lažnih novinara koji se pojavljuju da posrame naše sinove kao suštinski toksične i potrošne, mi ćemo se boriti da budemo sigurni da znaju da ih naša kultura laže.

Moj život ne bi bio ovakav kakav jeste bez muškaraca koji su ga upotpunjavali u prošlosti i nastavljaju da to rade.

Srce mog oca puno ljubavi je i dalje voljno da sve ostavi po strani ako je potreban njegovim djevojčicama, a njegova dobrota i smisao za humor čine svijet boljim mjestom svaki dan.

Šefovi departmana i kolege koji su me ohrabrivali i pružali mi podršku kao predavaču. Ljudi koji su mi bili mentori u mojim dvadesetim, tridesetim pa i dalje u četrdesetim.

Moji prijatelji.

Moji učenici.

Moj suprug.

Moj sin.

Nikad nisam mislila da ćemo doći do trenutka u kome je postalo uobičajeno čuti društvene komentatore, novinare i predsjedničke kandidate kako prave babaroge od dječaka i muškaraca – naših očeva, braće, muževa i sinova – prosto jer su muškarci. Uvijek postoje oni profesori studija o ženama i radikalne feministkinje koje zarađuju za život mrzeći muškarce, ali ja nisam mogla da zamislim da bi takav užas mogao zaraziti javni diskurs i biti smatran hrabrim, a kamoli prosvjetljenim.

Nije to prosvijetljeno. Zapravo, to je krajnje otužno pogrešno. I okrutno.

Konstantno čujemo riječ „toksično“ a često odmah poslije dođe i riječ „muževnost“ . Ponekad vidimo i kako ti mrzitelji muškaraca ubacuju „problematično“, „mizogino“ i „mansplaining“ . Ali nakon što sam na ovoj planeti provela gotovo pola vijeka, jasno mi je da toksičnost i nije u nekoj naročitoj vezi sa polom već sa ličnošću i ponašanjem pojedinca.

Neki muškari govore i ponašaju se prema ženama užasno. Govorite onda o tim muškarcima. Neke žene su toksične od svitanja do sumraka. Uključite ih onda u taj razgovor o toksičnosti.

Ali pustite naše sinove na miru i maknite ih od ružnih stereotipa koje feministkinje i društveni komentatori automatski odbacuju kada se odnose na žene.

Iako ovi lijeni pisci i komentatori trube o neravnopravnosti, patrijarhatu i urođenim manama dječaka i muškaraca, ne zaboravimo da:

Preko 90% smrtnih slučajeva na poslu se dešava muškarcima.
Samoubistvo je 3.54 puta češći uzrok smrti muškaraca nego žena.
Broj žena koje stiču fakultetske, master i doktorske diplome premašuje broj muškaraca.
Dječaci se duplo više suspenduju iz škole i gotovo tri puta češće izbacuju.
60% učenika koji napuste srednju školu su dječaci.
93% zatvorenika su muškarci, a 68% njih nije završilo srednju školu.

Iako drugi pokušavaju da se proslave tako što blate muškarce, mi majke koje imamo sinove svakog dana im govorimo da ne vjeruju u sve te laži. Nastavićemo da se zauzimamo za bezbrojne dječake širom svijeta koji trpe nepovratnu štetu od strane kulture koja im govori da su prirodno loši i nedostojni prilike da žive najbolje što mogu.

Dosta više.

The post Prestanite lagati o našim sinovima appeared first on Lola.

Više saznajte na izvornom linku: Saša Leper – Prestanite lagati o našim sinovima / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.