Najmanje 17 saudijskih državljana koji su počinili krivična djela na području Sjedinjenih Američkih Država i Kanade napustilo je te zemlju uz pomoć države Saudijske Arabijem koja im je platila kauciju i obezbijedila lažne pasoše, objavili su američki mediji.

Američki CNN je objavio da je 20-godišnji saudijski student, uslijed vožnje prekomjernom brzinom u saveznoj državi Oregan, usmrtio 16-godišnjeg američkog državljanina.

Iako je zatraženo da se saudijskom studentu sudi za krivično djelo ubistva, on je pušten na slobodu nakon kaucije koju je uplatila Saudijska Arabija, a potom je nestao prije nego što je izveden pred sud.

Bez pokretanja sudskog procesa
Anadolija prenosi kako američki zvaničnici vjeruju da je student, uz pomoć ambasade ili konzulata Saudijske Arabije, došao do lažnog pasoša te privatnim avionom napustio zemlju.

Navedeno je kako je Saudijska Arabija na ovaj način spasila sudskog procesa najmanje 17 svojih državljana koji su počinili krivična djela u SAD-u i Kanadi te ih povukla u zemlju bez da je u SAD-u protiv njih pokrenut sudski proces.

SAD vjeruje da su pomenute osobe zemlju napustile uz pomoć Saudijske Arabije, a riječ je o osobama koje se terete za krivična djela kao što su saobraćajna nesreća, silovanje, seksualno uznemiravanje i dječija pornografija.

Izvor: Agencije