Kuhinja je, uz kupatilo, mjesto u stanu na kojem se dijete može lako povrijediti. Vrlo je važno malu djecu ne ostavljati bez nadzora, a evo na šta još treba obratiti pažnju:  

Neki roditelji stavljaju zaštitnu ogradu na vrata od kuhinje kako dijete ne bi ulazilo na teren koji je potencionalno opasan. Tako možete biti opušteniji dok kuhate, ali nećete znati da li je upalo u neku nezgodu u drugoj prostoriji.

Bolja je opcija, ukoliko imate dovoljno prostora, da namjestite ogradicu ili bar sjedalicu u kuhinji. Kada beba bude malo veća moći će sjediti u stolici za hranjenje, ali ne zaboravite da dijete neće htjeti dugo biti zatvoreno i zato prostor treba biti siguran.

– Bebe su instinktivno radoznale i sve što vide uzmu u ruke i stavljaju u usta. Zato treba osigurati da opasne supstance i predmeti ne budu na dohvat ruke djetetu.

– Stavite zaštitu za ladice i kuhinjske elemente gdje držite oštre stvari ili predmete od stakla ili drugog lomljivog materijala.

– Stavite zaštitu na frižider, ivice na stolu, regulatore na šporetu, na mašinu za posuđe, na vrata rerne…

– Bebe vole preturati po kanti za smeće i stavljati otpad u usta – zato smeće držite u čvrsto zatvorenim kantama ili ispod sudopera, a na vrata stavite zaštitu.

– Najbitnije je da do bebinih ruku nikako ne dospiju deterdžent za pranje posuđa, proizvodi za čišćenje, alkohol, šibice, folija za hranu i plastične kese.

– Vodite računa da tople napitke i vrelu hranu ne stavljate na ivicu stola gdje ih beba moža dohvatiti – jedno vrijeme zaboravite na stoljnjak.

– Uređaje kao što su toster, blender, aparat za kafu iskuljučite iz struje nakon upotrebe i sklonite. Stavite zaštite na utičnice.

– Kada kuhate koristite zadnje ringle, a drške šerpi i tava okrećite prema zidu da ih dijete ne može dohvatiti.

– Kada koristite stolicu za hranjenje uvijek treba vezati dijete. Stolica ne smije biti blizu elekričnih uređaja, šporeta ili bilo čega što može biti opasno.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.