Avaz
Prezentirane izmjene projekta dionice brze ceste Goražde – tunel Hranjen

Autor: Al.B

Prihvaćeni su zahtjevi stanovnika sela Kamenice kod Podhranjena i okolnih mjesta da se, prilikom izgradnje brze ceste Sarajevo – Goražde, od rušenja i devastacije sačuvaju njihove kuće i drugi objekti. Izmjene u projektu predstavnici JP ”Autoceste FBiH”, IPSA instituta i gradskih vlasti prezentirali su građanima. 

– Na potezu od izlaza iz tunela Hranjen prema naselju Kamenice i centru grada bili su određeni prigovori da se brzom cestom ugrožavaju naselja i mi smo, u saradnji s projektantima, izvršili korekciju trase. Svi su objekti praktično sačuvani, a poslije ove faze idejnog, slijedi faza izrade glavnog projekta tokom koje će se sve obraditi, snimiti i precizno definirati u centimetar kuda trasa ide – kazao je Amir Šikalo, šef Službe za građenje u JP ”Autoceste FBiH”.

Prvobitnim idejnim projektom bilo je predviđeno rušenje više od 20 objekata, kaže gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, koji je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je investitor prihvatio ove primjedbe.

– Imamo još tri stambena objekta koja su u blizini od oko 15 metara od trase, ali i njima će biti ponuđeno da, ako to žele, svoje objekte dislociraju – kazao je Ramović.

Primjedbi na planiranu trasu imali su i stanovnici sela kod Hrenovice, s druge strane tunela čija izgradnja treba početi.

Prema informacijama koje smo dobili na sastanku, sporna su četiri grobna mjesta u privatnoj parceli kod seoskog mezarja, a problem bi, u dogovoru s rodbinom i Islamskom zajednicom, trebao biti riješen ekshumacijom posmrtnih ostataka i njihovim ukopom unutar mezarja.

(Autor: Avaz)