Postoji latinska poslovica koja kaže gdje je ljubav, tu je laž, a tu je i prevara. U današnje vrijeme nevjerstvo nije tema oko koje se ljudi zgražavaju, sve dok se ne dogodi njima samima. Onda nestaju svi oni pameti savjeti o tome kako prevazići situaciju, da li oprostiti ili ostaviti i šta dalje učiniti. Tada je sve na emocijama: ljubav, bol, poniženje, pa kojoj dozvolite da prevlada.

Prevareni često znaju da kažu i da ih je više boljelo saznanje sa kim su ih varali, od samog čina nevjerstva, kao i da prijateljske izdaje više bole od ljubavnih. Jednom maldom čovjeku iz unutrašnjosti, prije nekoliko godina, srce se u istom trenutku slomilo dva puta: slomili su ga njegova vjerenica i njegov najbolji drug iz djetinjstva.  Stavili su na kocku jednu pravu ljubav, zarad površnog odnosa.

Sve je počelo prije više od 4  godine kada je zamolio svog najboljeg druga, mladog preduzetnika da njegovoj djevojci, studentkinji četvrte godine omogući da stručnu praksu završi kod njega u firmi. Plašio se da će ukoliko ode u veliki grad na praksu, tamo i ostati i da će to biti kraj njihovoj dvogodišnjoj vezi.

Znao je da će je njegov najbolji drug, brat, paziti i da će joj pomoći da završi što prije sve obaveze koje su joj ostale oko fakulteta, kako bi napokon mogli da planiraju zajednički život. Djevojka je završila praksu, a ubrzo ju je najbolji drug njenog dečka i zaposlio. Navodno mu je trebao tehnolog, a ona je taman za tih mjesec dana ušla u posao.

Njegovoj sreći nije bilo kraja, mislio je kako će još jedna plata u kući svakako omogućiti da se što prije osamostale i zakažu svadbu.

Iako je ona sve kasnije dolazila kući sa posla, sve češće odlazila na službena putovanja, on je ćutao. Dugovao je drugu što ju je uopšte zaposlio i tako im obezbedio da žive zajedno i nije želeo da pravi probleme.

Jednog dana, nakon što se ona po ko zna koji put tog mjeseca javila da će kasniti sa posla jer im je navodno inspekcija u firmi,  otišao je sa drugarima na piće. Parkirajući se ispred lokalnog kafića s druge strane ulice primijetio je druga kako sjedi u kolima. Krenuvši da mu se javi, vidio je svoju djevojku kako ulazi na prednje sjedište i počinje da ga ljubi. Nije vjerovao svojim očima, njegov brat, drug iz djetinjstva i njegova vjerenica zajedno. Sve mu je postalo jasno. I zašto ju je zaposlio i zašto su mjesecima u nazad toliko “radili“ prekovremeno.

Svadba je bila za manje od dva mjeseca, a čovjeka koji ga je varao njemu na oči već je pitao da mu bude kum što je ovaj radosno prihvatio. Svoju djevojku je beskrajno volio i nije htio da je izgubi, a bio je i iskren prema sebi.  Znao je da u svojim godnama u malom gradu drugu ženu neće naći. Znao je da ne može bez nje. Ali njegovu izdaju nije mogao da podnese.  Čovjek kog je decenijama znao zabio mu je nož u leđa. Ipak, odlučio je da ćuti do svadbe.

Na dan vjenčanja želio je da ga ponizi

Na dan vjenčanja, stajajo je rame uz rame sa kumom, zajedno su išli po mladu, ponašao se kao da je sve u redu. Gledao je kako je kum kupuje za njega, kako je grli oko struka i prima darove od nje. Uputili su se ka opštini na građansko vjenčanje.

Kada je matičar pitao uzima li je za ženu, ćutao je. Nastao je tajac jer nikome nije bilo jasno šta se dešava i zašto ne odgovara. A onda se okrenuo svom drugu i ozbiljno ga pitao: Kume, uzimam li je ja ili ti? Sada reci“.  Želio je da ga ponizi pred svima.  Želio je da ga uništi, da njegov ugled ukalja kao što je i on njegov. I uspio je. Niko ga više nije gledao istim očima.

Kum je ćutao. Svi u sali svu shvatili šta se dešava, a mlada je krenula da plače. “Ti, kume, tvoja je žena. Ja sam joj samo šef“.  Čim se potpisao u matičnu knjigu napustio je vjenčanje.

Djevojčin najljepši dan pretvorio se u noćnu moru. Nije bilo klasičnog čestitanja i svi su je gledali ispod oka. Svom mužu je objasnila da ju je kum mjesecima ucjenjivao da će je ostaviti bez posla i da će ako ne bude sa njim dobiti otkaz. Lagala je. Sviđao joj se, jako, i iako je svog dugogodišnjeg dečka voljela podlegla je iskušenju i žejlela je da se zabavi sa svojim šefom. Prijala joj je pažnja koja je s godinama u vezi izblijedila. Ipak, nije ga voljela. Zato je uprkos poniženju koje je u trenutku doživljavala ćutala. Spasila je vezu i dobila brak. Nikada više nije otišla na posao.

Ipak, svoju kaznu plaća i dan danas. U društvu je gledaju s prijekorom, iako je prošlo više od pet godina od vjenčanja, a ova priča se prepičava po Srbiji i nije poznato da li je u pitanju urbana legenda ili istinit događaj.

Više saznajte na izvornom linku: – PRIČA: Gdje je laž, tu je i prevara / (novi.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.