PRIČA O BIHAĆKIM MIGRANTIMA: Ka zapadu u nadi da će pronaći bolju budućnost od one koju su ostavili iza sebe

E. Hasanagić / biscani.net

Cilj im je jasan: Pobjeći od okupatorskog režima u njihovoj domovini ka boljoj i svijetlijoj budućnosti na Zapadu. Ali taj put ima svoju cijenu koju migranti svakodnevno plaćaju. Zaglavljeni izeđu straha lokalnog stanovništa i nehumanog odnosa ‘viših’ državnih sila, kako u našoj zemlji tako i u susjednim zemljama, osuđeni su na život nedostojan čovjeka.

Ovo je priča o migrantima, koji svakodnevno pristižu u Bihać u nadi da će sa tog mjesta krenuti ka nekoj drugoj evropskoj zemlji sa samo jednim ciljem: bolja budućnost od one koju su ostavili iza sebe.

Smješteni su u improvizovane prihvatne centre za migrante – u devastiranu bivšu zgradu „đačkog doma“ u Bihaću. Nešto manje od polovine je u također bivšoj devastiranoj zgradi doma penzionera u samom središtu grada. Tako, ako se zaputite ulicama Bihaća, migrante ćete sretati na svakom koraku, a najviše ih je po parkovima i uz rijeku Unu.

Zbog nehumanih uslova u kojima se nalaze, kao što je ranije spomenuto, u devastiranim zgradama, migranti su primorani kršiti neke zakone zarad lične higijene.

Tako, često ih možemo vidjeti kako s kupaju u rijeci Uni, ili peru svoj veš, a prepreka im nije ni hladno vrijeme praćeno kišom.

Međutim, zbog gradske odluke o zabrani kupanja i pranja veša u gradskoj zoni, često dolaze u neugodne situacije. Sam gradonačelnik Šuhret Fazlić, na vanrednoj sjednici održanoj 25. juna istakao ovaj problem uz opasku da sve što ne čine građani Bihaća ne bi trebali činiti ni imigranti.

Građani u strahu

Svakodnevno u Bihać stigne nekoliko migranata. Nekima od njih je cilj da što prije odu iz ove države i iz Bihaća, a neki su se tu udomaćili. Ali, svakim danom strah kod građana raste.

Informacije da su se u Kladuši migranti potukli, da su neki ubijeni, broj krivičnih dijela koji postepeno raste, a napravljeni od strane migranata, opravdano unose strah među građane grada Bihaća, koji vjerovatno i nisu spremni za ovaj nagli dolazak stranih građana na obale rijeke Une. Međutim, i pored onih koji su tu došli i koji su neprimjetni, na sve se isto gleda.

Talgo voz bi mogao u Bihać dovesti nove migrante?

Sutra u Bihać stiže Talgo voz. Iako su na ovo Bišćani dugo čekali, čini nam se da ipak radost je prerasla u strah, da će prvom linijom stići i novi broj migranata, koji iz ostatka BiH hrle ka USK.

Mi smo svjesni da će oni dolaziti s vozom ili bez voza i sada mogu reći da je broj migranata na ulicama Bihaća svakodnevno veći. Ali, kao što smo i ranije rekli, koliko migranata dođe u Bihać, toliko će nas u Sarajevo na proteste, ako se državne institucije konačno ne uključe u rješavanje ovog problema. Očekujemo šta će biti u ponedjeljak, jer su dolazak Talgom najavili i neki zvaničnici – kazao je gradonačelnik grada Bihaća Šuhret Fazlić u intervjuu za Avaz.

Međutim, jedno je sigurno. Broj migranata na ulicama Bihaća je svakodnevno se veći. Grad, a i kanton nisu bili spremni za ovu krizu, pa shodno tome, sva priča sa migrantima svakog dana dobija novi zaplet. Građani u strahu, a migranti u nadi da će im se uskoro otvoriti vrata Zapada, te da će ih rado prihatiti, dok nastavljaju suživot sa građanima Bihaća u nehumanim uslovima.

 0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...