Priča o napuštenom dječaku RASPLAKALA CIJELI BALKAN: Beba ostavljena na pragu crkve se zove Gavrilo

Biscani.net
Beba koja je u utorak ujutru pronađena u Čajetini najvjerovatnije će se zvati Gavrilo, po svecu zaštitniku hrama gdje je ostavljena! Dječak je smješten na neonatologiji Opšte bolnice u Užicu, gdje će ostati koliko god bude bilo potrebno, a zatim će najvjerovatnije biti prebačen u hraniteljsku porodicu.

Beba koja je u utorak ujutru pronađena u Čajetini najvjerovatnije će se zvati Gavrilo, po svecu zaštitniku hrama gdje je ostavljena! Dječak je smješten na neonatologiji Opšte bolnice u Užicu, gdje će ostati koliko god bude bilo potrebno, a zatim će najvjerovatnije biti prebačen u hraniteljsku porodicu.

Policija još nije utvrdila identitet majke ovog djeteta, a pretpostavlja se da je ono najvjerovatnije donijeto iz istočne Bosne. Za sada je sigurno da majka nije iz Čajetine, a vjerovatno ni iz Zlatiborskog okruga, jer se njen identitet ne može povezati ni sa jednom ženom koja se u tom kraju porodila u noći između ponedeljka i utorka.

Svi ga obožavaju

Beba stara tek tri dana je u bolnici u Užicu dobila svu potrebnu njegu i postala je ljubimac medicinskog osoblja.

– Dječak je postao naše mezimče, a nekako spontano svi ga zovemo Gavrilo, jer je pronađen na pragu Crkve Svetog arhangela Gavrila u Čajetini. Po svemu sudeći, bebi će to biti i kršteno ime, iako ima i drugih prijedloga. Svi brinemo o njemu, dobio je potrebne vakcine i vitamine, jer je očigledno da je rođen van porodilišta. U bolnici će ostati najmanje mjesec dana, a u dogovoru sa Centrom za socijalni rad odlučićemo šta dalje – kažu u Opštoj bolnici u Užicu.

U Centru za socijalni rad napominju da će mali Gavrilo najverovatnije biti poslat u hraniteljsku porodicu kada se za to stvore uslovi.

– Centar će preuzeti brigu o djetetu i, čim bude spremno da izađe iz bolnice, biće smješteno u ustanovu za smeštaj djece bez roditeljskog staranja. Socijalni radnik će odrediti hraniteljsku porodicu koja će preuzeti brigu o bebi, ali to je sve u slučaju ukoliko se ne pronađu roditelji ili drugi srodnici. U slučaju da se utvrdi ko su biološki roditelji, praviće se nova procjena. Postoji čak i teoretska mogućnost da bude vraćen biološkoj majci – kažu u Centru za socijalni rad u Čajetini.

Nema majke

Međutim, u policiji kažu da od majke malog Gavrila nema ni traga ni glasa. Za sada se samo zna da nije iz Čajetine i okoline, a najvjerovatnije ni iz užičkog kraja.

– Provjerili smo sve žene iz Čajetine i Užica koje su se porodile u noći između ponedeljka i utorka i nijedna nije majka bebe pronađene u utorak ujutru. Takođe, nijedna žena se u to vrijeme nije javila sa komplikacijama poslije porođaja. Postoji velika vjerovatnoća da je dječak donijet iz istočne Bosne i ostavljen, ali istraga to tek treba da utvrdi. Ono što je sigurno jeste da je snimak sigurnosnih kamera sa mjesta gdje je beba pronađena neupotrebljiv. Na snimku se ne vide registarske oznake “audija”, niti lice osobe koja je iz njega izašla i spustila bebu na prag crkve – kaže sagovornik iz istrage ovog slučaja.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...