Riječ je o Odredu kroz kojeg je tokom rata prošlo više od 1.000 boraca iz svih općina današnjeg USK-a i šire. Nijednu bitku nisu izgubili, a u više njih su saborcima pomogli da vrate izgubljene linije.

Obilaskom centralnog spomen-obilježja na Gradskom mezarju Humci u Bihaću i Rimokatoličkog groblja Sv. Ante Padovaskog u Žegaru, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane, preživjeli pripadnici Odreda za specijalna dejstva, zajedno s komandantom SEnadom Šarganovićem nastavili su danas obilježavanje 29. godišnjice formiranja ove elitne jedinice Petog korpusa.

Uz bivše pripadnike ovih elitnih jednica obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Vlade USK- a i Gradske uprave Bihaća.

Tom prilikom prisjetili su se ratnog puta kojeg su u borbi za slobodu domovine zajedno prošli sa svojim saborcima od kojih je 89 položilo svoje živote, a trojica se vode kao nestali.

Od formiranja, 7. aprila 1992. godine kroz Odred za specijalna dejstva Petog korpusa Armije R BIH prošlo je više od 1.000 boraca iz svih općina današnjeg USK-a i šire. Nijednu bitku nisu izgubili a u više njih su saborcima pomogli da vrate izgubljene linije.

(rtvusk)