Nakon što je federalni ministar rada i socijalne politike i dopremijer Vlade FBiH Vesko Drljača uputio prijedlog premijeru Fadilu Novaliću i dopremijerki Jelki Milićević da se izdvoji novac za jednokratnu pomoć penzionerima, a SBB 11. maja 2021. godine javno pozvao Vladu Federacije BiH da, bez kalkulacija, usvoji ovaj prijedlog i pomogne penzionerima, ova inicijativa će biti realizirana, navodi se u saopćenju SBB-a.

– Dogovor je postignut i sa Savezom udruženja penzionera FBiH, a što je danas javno obznanio i resorni ministar Vesko Drljača.

Kao političkom projektu koji je tražio od Vlade FBiH da se izvdoji novac za jednokratnu pomoć, drago nam je da je ministar Drljača, u saradnji s drugim nadležnim resorima, uspio osigurati neophodna sredstva koja će za 425.390 penzionera značiti mnogo u vremenu pandemije.

Posebno se ističe činjenica da je pokazana doza socijalne osjetljivosti prema najugroženijoj kategoriji društva. Istina je da je vlasti trebalo dugo da reagira, jer je Vlada FBiH posljednja u regiji koja pomaže penzionerima, ali i takva, pomalo zakašnjela reakcija je dobrodošla.

SBB i njegovi kadrovi i u budućnosti će voditi brigu o penzionerima i drugim socijalno ugroženim društvenim grupama, jer paralelno s provođenjem neophodnih ekonomskih i drugih reformi, mi kao društvo ni u jednom trenutku ne smijemo zaboraviti one kojima je neophodna pomoć države – navodi se u saopćenju SBB-a.

(avaz)